Cukiniowe talarki z sosem jogurtowym



Cukiniowe talarki z sosem jogurtowym


     Szybkie i smaczne danie na obiad lub kolację. Delikatna cukinia w cieście dobrze się komponuje ze słodko-pikantnym sosem jogurtowym. Wyglądają tak apetycznie, że nawet mój mąż, który nie jest miłośnikiem cukinii skusił się na nie. Ja natomiast zajadam się nimi ostatnio dość często.

Cukiniowe talarki z sosem jogurtowym-przepis

Składniki dla 2 osób:
  • 1 cukinia o wadze ok. 400g
  • 100g mąki
  • 80ml mleka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Sos jogurtowy
  • 150g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • świeżo zmielony biały pieprz

Umytą cukinię pokroić w talarki grubości 3-4mm. Posypać solą i pieprzem.
Z jajka, mąki i mleka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Doprawić solą i pieprzem.
Jogurt wymieszać z octem winnym i cukrem pudrem. Doprawić białym pieprzem na pikantnie.
Rozgrzać na patelni oliwę. Każdy plaster cukinii zanurzać w cieście i kłaść na patelnię. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor . Podawać z sosem jogurtowym.
Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ