Szybkie i smaczne danie na obiad lub kolację. Delikatna cukinia w cieście dobrze się komponuje ze słodko-pikantnym sosem jogurtowym. Wyglądają tak apetycznie, że nawet mój mąż, który nie jest miłośnikiem cukinii skusił się na nie. Ja natomiast zajadam się nimi ostatnio dość często.
Cukiniowe talarki z sosem jogurtowym-przepis
Składniki dla 2 osób:
- 1 cukinia o wadze ok. 400g
- 100g mąki
- 80ml mleka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Sos jogurtowy
- 150g jogurtu greckiego
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- świeżo zmielony biały pieprz
Umytą cukinię pokroić w talarki grubości 3-4mm. Posypać solą i pieprzem.
Z jajka, mąki i mleka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Doprawić solą i pieprzem.
Jogurt wymieszać z octem winnym i cukrem pudrem. Doprawić białym pieprzem na pikantnie.
Rozgrzać na patelni oliwę. Każdy plaster cukinii zanurzać w cieście i kłaść na patelnię. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor . Podawać z sosem jogurtowym.
Cukiniowe talarki z sosem jogurtowym-podobne przepisy
> Placki z cukinii z dipem jogurtowym
> Omlet z cukinią
> Szaszłyki drobiowe z cukinią
> Kotlety z indyka i cukinii
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz