Cynamonowe jabłka na szarlotkę




Wczoraj byłam na targu i znowu przytaszczyłam do domu pełne siatki warzyw i owoców, które pomału już się kończą. Wśród nich były jabłka antonówki, maliny, śliwki węgierki, gruszki i oczywiście pomidory. Co z nich będzie jeszcze nie wiem, dziś zajęłam się jabłkami. Starłam je na tarce o dużych otworach (mechanicznie), wymieszałam z cukrem i cynamonem, włożyłam do słoików i zapasteryzowałam. Przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, a zimą będą jak znalazł do szarlotki.


Cynamonowe jabłka na szarlotkę

Składniki na 5 litrowych słoików:
  • 4,5kg jabłek antonówek 
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • 2,5 szklanki cukru

Umyć jabłka, obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cynamon i cukier. Dokładnie wymieszać. Włożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować 30 minut. 

*) Jabłka muszą być dojrzałe (w trakcie tarcia nie powinien powstawać sok), w przeciwnym razie spowoduje on fermentację i jabłka będą do wyrzucenia. 
Smacznego :)
Aronia




COMMENTS

5 komentarze:

  1. lubię takie zimowe szarlotki..z jabłkami ze słoika.

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak, antonówki są idealne do szarlotki! a takie pasteryzowane są super, właśnie na zimowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O ja bym nawet prosto ze słoika wcinała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam wyjadać takie jabłka prosto ze słoika :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bez prażenia jabłek - podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń