Filet z kurczaka w sosie cytrynowym



Gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam od razu, że muszę go wypróbować, chociaż  trochę się obawiałam tego sosu cytrynowego. Niepotrzebnie   bo jest fantastyczny. Do tego ten świeży aromat szałwii. To danie mnie oczarowało. W dodatku jest takie proste i szybkie do przyrządzenia.Polecam wszystkim i życzę smacznego.


Filet z kurczaka w sosie cytrynowym
(inspiracja -  Lemony Chicken Saltimbocca )

Składniki na 4 osoby:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka bez skóry, niezbyt duże
  • 8 plastrów chudego bekonu (w oryginale prosciutto)
  • 12 świeżych liści szałwii
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 4 łyżki oliwy do smażenia
  • ćwiartki cytryny do dekoracji (opcjonalnie)
Włożyć filety między dwa kawałki folii spożywczej i lekko rozbić. Posypać solą i pieprzem. Na każdym filecie położyć trzy listki szałwii i zawinąć go w dwa plasterki bekonu.
Rozgrzać na patelni oliwę. Włożyć filety i smażyć na średnim ogniu po 4 minuty z każdej strony.

Sos cytrynowy

  • 1/2  szklanki bulionu z kurczaka
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Wlać do rondelka bulion z kurczaka i sok cytrynowy. Wsypać skrobię kukurydzianą i wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową. Postawić na małym ogniu i podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Gotować 1 minutę, aż zgęstnieje stale mieszając.

Przełożyć filety na półmisek i polać sosem. Udekorować wg uznania. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego :)
Aronia




Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz