Placek śliwkowo-kokosowy




Kruchy spód i śliwki zanurzone w kremie kokosowym. To ciasto dla smakoszy i miłośników kokosa, uwielbiane przez mojego młodszego syna.
Ciasto na spód jest bardzo lekkie i trudno je zagnieść, ale takie właśnie powinno być. Trzeba je po prostu trochę podsypać mąką. Ja piekę je w małej formie, wychodzi więc grubsze, a śliwki wręcz pływają w kremie. Sprawia co prawda później trochę trudności przy krojeniu, ale my takie wolimy.
Można je jednak z powodzeniem upiec je w formie do tarty o średnicy 26cm. Będzie miało nieco cieńszy spód i cieńszą warstwę kremu z którego efektownie będą się wynurzały połówki śliwek. Aby dłużej się dobrze prezentowały, można je po upieczeniu posmarować żelem z syropu ziemniaczanego lub żel-fixem rozpuszczonym w filiżance gorącej wody. „Lakierowanie”  to znana metoda cukierników na zachowanie szklistego wyglądu owoców i dekoracji. Na koniec można jeszcze  posypać ciasto delikatnie wiórkami kokosowymi.



Placek śliwkowo-kokosowy
(Źródło: stary numer czasopisma"Smaki i aromaty")

Składniki:

Ciasto:


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80g cukru pudru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych 
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
Przesiać na stolnicę oba rodzaje mąki. Wsypać cukier puder i cukier waniliowy. Dodać wiórki kokosowe i wszystko dokładnie wymieszać. Pokroić masło w kostkę i rozrzucić na mąkę. Przy użyciu siekaczki  połączyć składniki aby miały konsystencję kaszy. Dodać żółtka i całe jajko. Zagnieść szybko ciasto. Powinno być miękkie i luźne. Rozwałkować je i przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego do 180° piekarnika i upiec na jasnozłoty kolor. Wyjąć i trochę przestudzić.

Nadzienie:


  • 1kg śliwek
  • 150g wiórków kokosowych
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 250ml śmietanki kremowej 30%
  • 2 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cytryna
Wlać do rondelka śmietankę, wsypać cukier ( odsypać 2 łyżki) i podgrzać. Gdy cukier się rozpuści, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i zestawić z ognia. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i skórkę otartą z owocu (wcześniej dobrze wyszorowanej i sparzonej). Wystudzić.

Ubić pianę z dwóch białek i 2 łyżek cukru. Delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, a następnie z masą kokosową.  Rozsmarować ją na podpieczonym spodzie. Ułożyć na niej połówki śliwek i wstawić ciasto do piekarnika jeszcze na 25 minut.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

3 komentarze: