Spaghetti zapiekane z cukinią




Czasami tak niewiele trzeba aby otrzymać smaczne i pożywne danie. Wystarczy makaron, trochę sezonowych warzyw i jedzenie gotowe. W dzisiejszej zapiekance jest to cukinia z domieszką czerwonej papryki doprawiona szczyptą tymianku. Ja użyłam makaronu spaghetti, ale może to być dowolny makaron, choć oczywiście najlepszy jest domowy. Przepis dodaję do akcji "Cukinia 2011".
Spaghetti zapiekane z cukinią

Składniki  dla 4 osób:
  • 250g makaronu spaghetti
  • 180g gotowanej szynki
  • 75g żółtego sera
  • 1  mała cukinia o wadze ok.300g
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Cukinię zetrzeć na tarce na długie wąskie paski. Posolić i odstawić na 15 minut aby puściła sok. Paprykę i szynkę pokroić w drobną kostkę. 

W dużej misce wymieszać ugotowany makaron, odciśniętą cukinię i pokrojoną paprykę z szynką. Dodać utarty ser, jajko i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia  wysmarowanego masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

2 komentarze: