Latem kiedy był sezon na maliny, w ogóle ich nie kupowałam. Po pierwsze dlatego, że ich cena była dość wysoka, a po drugie dlatego, że z powodu tej ceny mało ich schodziło i zazwyczaj były mocno przechodzone.Tym bardziej cieszy mnie ich drugi wysyp i zdecydowanie niższa cena. Między przetworami udało mi się zrobić z nich szybki deser w postaci malinowego tiramisu. Biszkopty nasączyłam mieszaniną syropu malinowego i spirytusu, można jednak z powodzeniem zamiast tego użyć likieru malinowego. Zrezygnowałam z kawy i kakao, a całość posypałam startą czekoladą. Ponieważ syrop jest bardzo słodki dałam do serka niewiele cukru.
Tiramisu malinowe-przepis
Składniki : prostokątna forma o wym.18x25cm
- 500g serka mascarpone
- 500ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 20 podłużnych biszkoptów
- 100ml syropu malinowego
- 40ml spirytusu
- 200g malin
- 50g startej na wiórki gorzkiej czekolady
Wymieszać spirytus z syropem malinowym. Dno formy wyłożyć biszkoptami. Nasączyć je połową mieszaniny syropu i spirytusu.
Ubić połowę śmietany na sztywno. Dodać 1 łyżkę cukru pudru i 250g serka mascarpone. Delikatnie wymieszać. Rozprowadzić 1/3 masy na biszkoptach. Ułożyć na niej maliny ( kilka zostawić do dekoracji) i przykryć pozostałą masą. Wyrównać powierzchnię. Rozłożyć pozostałe biszkopty i również je nasączyć syropem wymieszanym ze spirytusem.
Ubić resztę śmietany z cukrem pudrem i wymieszać z pozostałym serkiem. Rozprowadzić równomiernie na biszkoptach. Wyrównać powierzchnię i posypać obficie startą czekoladą. Udekorować malinami.
Tiramisu malinowe-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
za klasycznym tiramisu nie przepadam jakoś specjalnie, ale takie malinowe.. chętnie.
OdpowiedzUsuńto ja za asiejką. takie samo odczucie mam
OdpowiedzUsuńMalinowe tiramisu jest bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie! Malinowa wersja to świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńU mnie też deser z malinami;)
Pozdrawiam serdecznie!