Chleb z jabłkami i serkiem




W zasadzie przypomina nieco ciasto. Nadaje się na podwieczorek lub śniadanie. Doskonale smakuje z twarożkiem, miodem lub dżemem. Dodatek jabłek sprawia, że jest wilgotny i dłużej pozostaje świeży. Szczególnie lubiany przez dzieci.

Chleb z jabłkami i serkiem
(przepis z książki „Domowe przysmaki”)

Składniki: forma do keksu o wym. 11x30cm
  • 450g mąki pszennej typ 812 (dałam typ 650)
  • 150g mąki pszennej typ 550
  • 170ml mleka
  • 250g chudego twarogu (u mnie serek śmietankowy)
  • 6 łyżek oleju ( u mnie słonecznikowy)
  • 1 jajko
  • 1½ łyżeczki suszonych drożdży
  • 1½ łyżeczki soli
  • 80g obranych i startych jabłek
  • 125g pokrojonych suszonych jabłek (pominęłam

Do misy miksera wlać mleko i olej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej masłem formy i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wstawić  chleb i piec 45 minut. Gdyby się zbyt intensywnie rumienił, można przykryć go kawałkiem foli aluminiowej lub zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180°C.
Upieczony od razu wyjąć z formy na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

6 komentarze:

  1. Ciekawy przepis..ląduje w kolejce do pieczenia...Wygląda pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Do mojej kolejki też ląduje:) Łatwy i zapewne przepyszny, wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. och, zachwycający!


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł;) taki jesienny,bo jak,jabłka to od razu mam w głowie ową porę roku;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałabym upiec ten apetyczny chlebek używając drożdży świeżych, ale nie wiem ile ich dać ? Pozdrawiam, Agnieszka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na tę ilość mąki mając na uwadze dodatek serka i jabłek ja bym dała 25g świeżych drożdży czyli 1/4 kostki.

      Usuń