Deser malinowy




Ten deser to połączenie budyniu i kisielu, ułożonych naprzemiennie warstwami, które  różnią się nie tylko kolorem, ale i smakiem. Jedna warstwa jest  słodka, a druga kwaśna. Wzajemnie  dobrze się uzupełniają. Do przygotowania budyniu dobrze jest użyć trochę więcej mleka niż jest podane na opakowaniu, będzie wówczas bardziej lejący i ułatwi nam układanie poszczególnych warstw.


Deser malinowy

Składniki na 4 porcje:

Budyń:
  • 550ml mleka
  • 1 budyń o smaku malinowym (bez cukru)
  • 2 łyżki cukru
Kisiel:
  • 300g malin
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • maliny do dekoracji

Włożyć maliny do garnka. Wlać wodę i zagotować. Podgrzewać na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut, aż maliny się rozgotują. Gorące przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki. Przelać uzyskany przecier malinowy z powrotem do garnka, dodać cukier i podgrzać do zagotowania. Rozmieszać skrobię kukurydzianą z 2 łyżkami wody i wlać do gotującej się masy. Gotować na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Zestawić i rozlać połowę do czterech pucharków.

Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Połowę przelać na kisiel. Powtórzyć obie warstwy jeszcze raz . Udekorować świeżymi malinami. 

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze: