Kurczak w curry z jabłkami




Oryginalny przepis pochodzi z nieistniejącego już czasopisma „Smaki i aromaty”, wielokrotnie zresztą wspominanego przeze mnie na tym blogu. A to dlatego, że czuję do niego pewien sentyment i bardzo ubolewam z powodu jego zniknięcia. Różniło się od innych czasopism kulinarnych niepowtarzalnym klimatem, ciekawym stylem pisania i wspaniałymi przepisami. Naprawdę szkoda, że zostało wygryzione przez niemieckie wydawnictwa. Dokonałam drobnej zmiany w przepisie. Kostkę rosołową potrzebną do sosu zastąpiłam domowym bulionem drobiowym. Danie jest przepyszne, chociaż trochę pracochłonne. Warto jednak poświęcić mu trochę czasu, by potem delektować się wspaniałym smakiem.

Kurczak w curry z jabłkami
(przepis z czasopisma "Smaki i Aromaty)

Składniki dla 4 osób:
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 jabłka
  • 2 cebule drobno posiekane
  • ½ cytryny
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 20g świeżo startego imbiru
  • 5 całych goździków
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki chilli w proszku
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Rozgrzać na patelni olej. Wrzucić posiekane cebule i czosnek. Gdy się zaczną złocić odgarnąć je na bok i obsmażyć filety z obu stron. Dodać pokrojone na ćwiartki jabłka, sok i skórkę otartą z połowy cytryny (wcześniej wyszorowanej i sparzonej). Przyprawić mięso solą, dodać pozostałe przyprawy i smażyć na małym ogniu pod przykryciem, uważając by kurczak się nie przypalił.

Sos:
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 1 jabłko

Włożyć do małego rondelka masło, i podsmażyć na nim obrane i pokrojone w plasterki jabłko. Posypać cukrem i smażyć jeszcze przez chwilę. Zdjąć jabłka z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem a do rondelka wlać sok jabłkowy i bulion. Dodać wszystkie przyprawy i podgrzewać na małym ogniu przez 5 minut. Wyjąć liść laurowy, goździki i ziele angielskie.
Połączyć oba sosy (curry i ten od kurczaka) i zmiksować na gładką, aksamitną masę. Doprawić w razie potrzeby. Powinien być słodki i pikantny. Włożyć kurczaka i podgrzać szybko na średnim ogniu. Przed podaniem pokroić na plastry. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Udekorować obsmażonymi plasterkami jabłek.
Smacznego.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze:

  1. Mmm pysznie wygląda :) Nie wpadłam jeszcze na połączenie kurczaka i jabłka, a prezentuje się świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń