Placki z cukinii z dipem jogurtowym




Pyszne chrupiące placki o wyrazistym smaku, który zawdzięczają dodatkowi cebuli, czosnku i ziół. Z dodatkiem łagodnego i lekko orzeźwiającego dipu jogurtowego ze świeżym ogórkiem i miętą smakują doskonale. Razem stanowią naprawdę zgrany duet.

Placki z cukinii z dipem jogurtowym
Składniki na ok. 12 sztuk

Placki:
  • 750g cukinii
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Zetrzeć cukinie na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 20 minut aby puściła sok. Po tym czasie odcisnąć ją z wody, dodać startą cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę, jajka i zioła. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać. Kłaść na rozgrzaną oliwę po 2 łyżki masy. Uformować nieduże placki i smażyć na rumiano z obu stron. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku kuchennym i podawać z dipem jogurtowym.

Dip jogurtowy;
  • 180ml jogurtu greckiego
  • 1 mały starty ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżej mięty

Wymieszać jogurt z sokiem cytrynowym. Dodać posiekaną miętę, czosnek przeciśnięty przez praskę i starty ogórek. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz