Sernik z jabłkami




Na zakończenie tegorocznej akcji jabłkowej proponuję sernik z jabłkami. Pomiędzy kruchym ciastem na spodzie a kruszonką na wierzchu znajduje się delikatna masa serowa przykrywająca cząstki jabłek. Tą delikatność uzyskuje dzięki temu, że dodałam do niej śmietankę, a zrezygnowałam z masła.< Stała się dzięki temu bardziej puszysta i lekka. Zarówno ciasto jak i masa serowa nie są zbyt słodkie, jeśli więc ktoś woli słodsze można dodać więcej cukru do ciasta i ewentualnie posypać jabłka przed zapieczeniem cukrem pudrem. Masę serowa zostawiłabym bez zmian gdyż mogłaby stracić swoje delikatne właściwości.


Sernik z jabłkami
Składniki: okrągła forma o śr. 26cm

Ciasto:
  • 200g mąki
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 75g masła
  • szczypta soli
  • 3 jabłka

Przesiać do miski mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, proszek do pieczenia, sól i miękkie masło. Składniki wymieszać przy pomocy miksera. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagnieść. 
Rozwałkować, podsypując nieco mąką a następnie  przenieść do wcześniej wysmarowanej masłem formy. Powierzchnię ciasta nakłuć gęsto widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę podzielić na cztery części. Rozłożyć koliście na cieście i wstawić do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 15 minut.

Masa serowa:
  • 250g serka śmietankowego
  • 100ml śmietanki 12%
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Dodać serek, śmietankę, proszek budyniowy i wymieszać. 
Wyjąć ciasto. Gotową masę serową wylać równomiernie na podpieczone ciasto z jabłkami.  Wstawić na następne 15 minut do piekarnika.

Kruszonka:
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 50g stopionego masło

Połączyć  mąkę z cukrem. Wlać roztopione masło i  wymieszać aż utworzą się grudki.
Wyjąć podpieczony sernik. Rozsypać po wierzchu kruszonkę. Zmniejszyć temperaturę na 170°C Wstawić ciasto jeszcze na pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie do wystudzenia. Zimne posypać cukrem pudrem.

Przepis dodaję do akcji:

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze:

  1. Lubię takie połączenia. Ciasto wygląda tak smacznie, ze chętnie porwałabym kawałek ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. musi byc pycha ten serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I powiadasz, że nawet niezbyt słodkie? Nie dość że mistrzowsko się prezentuje to jeszcze trafia w moje cukrowe gusta :-)

    OdpowiedzUsuń