Surówka z czerwonej kapusty




Doskonała surówka do dań z wieprzowiny. Przyprawiona na ostro octem cytrynowym i białym pieprzem, którego ja w tym wypadku nie żałuję. Kolorowa i bogata w witaminy.

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki dla 4 osób:
  • 1/2 główki kapusty czerwonej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki octu cytrynowego
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • sól 

Zagotować w garnku 1,5 litra wody. Poszatkować kapustę i wrzucić na wrzątek. Gotować na bardzo małym ogniu 5 minut. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. 
Zetrzeć na tarce z dużymi otworami marchewkę i jabłko. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Posiekać natkę pietruszki.  Dodać do wystudzonej kapusty. Skropić octem cytrynowym. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz