Chleb orzechowy




Proponuję upiec taki chlebek na jutrzejsze, niedzielne śniadanie. Może trochę kaloryczny, ale za to jaki zdrowy. Wykorzystałam do niego trzy rodzaje mąki : pszenną zwykłą, pszenną pełnoziarnistą i żytnią. Dołożyłam do tego mielone orzechy włoskie, ale mogą też być laskowe lub ziemne. Wyszedł z tego bardzo smaczny, wilgotny chlebek. Świetnie pasuje do białych i żółtych serów. Delektujmy się jego smakiem, a liczenie kalorii zostawmy na później.

Chleb orzechowy

Składniki : prostokątna forma do keksu o wym. 30 x 11cm
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250g mąki pszennej typ 550
  • 100g mąki żytniej typ 720
  • 100g zmielonych orzechów włoskich
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 350ml wody

Do misy miksera wlać wodę i wsypać pozostałe składniki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Powinno być tak plastyczne jak miękka plastelina.  Gdyby było za twarde trzeba dodać nieco wody, jeśli zbyt luźne to dosypać trochę mąki. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. 
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość o 50% wyjąć je na blat oprószony mąką i zagnieść. Następnie rozciągnąć na kwadrat i zawinąć końce do środka. Włożyć z powrotem do naczynia (zawinięciem do dołu), w którym wyrastało i przykryć. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyjąć na blat, lekko odgazować, uformować podłużny bochenek i włożyć do wysmarowanej masłem formy. Przykryć i zostawić na około 1 godzinę do powtórnego wyrośnięcia. 
Wyrośnięty chleb spryskać wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 30 minut. Gotowy wyjąć od razu z formy, posmarować wierzch jeszcze raz wodą  i wystudzić na kracie kuchennej.

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz