Ognista pomidorowa w meksykańskim stylu



Ognista pomidorowa w meksykańskim stylu


     Gdy za oknem zimno, szaro i mgliście potrzebne jest coś co nas rozgrzeje i poprawi humor. U mnie była to zupa pomidorowa w meksykańskim stylu. Gęsta, aksamitna i ognista. Moja kolejna propozycja na „Pomidorową Pudliszkową”. Podaję ją zazwyczaj z pszennymi paluszkami z makiem własnego wypieku. Ktoś może zapytać, dlaczego niby ma ona poprawiać humor. Ano dlatego, że papryczki chili zawierają substancję o nazwie kapsaicyna wpływającą dodatnio na wytwarzanie hormonu szczęścia. Po takiej zupie od razu świat wydaje się bardziej przyjazny.



Ognista pomidorowa w meksykańskim stylu-przepis
(Inspiracja: "Kuchnia Meksykańska" Rzeczpospolita)
Składniki dla 4 osób:

Zupa:
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryki
  • 4 duże pomidory
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego 
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku

Rozgrzać piekarnik do 240°C.
Umyć paprykę i pomidory. Obrać cebulę i czosnek. Paprykę przekroić na cztery, usunąć gniazda nasienne i białe włókna. Pomidory przekroić na pół. Wysmarować żaroodporne naczynie 1 łyżką oliwy. Ułożyć kawałki papryki skórą do wierzchu, a pomidory skórą do dołu. Wstawić do piekarnika na około 15 minut. Nie przykrywać.
Gdy skóra papryki pokryje się pęcherzykami i ściemnieje wyjąć naczynie z piekarnika i przykryć na 5 minut, a następnie obrać warzywa ze skóry.
W rondlu rozgrzać pozostałą oliwę. Wrzucić pokrojoną cebulę, papryczki chili, i zmiażdżony czosnek. Podsmażyć, aż cebula zmięknie. Dodać obrane pomidory z papryką i przecier pomidorowy. Smażyć  mieszając około 5 minut. Wlać wodę i bulion warzywny. Gotować na małym ogniu bez przykrycia 10 minut. Zestawić, chwilę przestudzić, a następnie zmiksować. Przecedzić jeszcze dla pewności przez gęste sito, aby zupa miała aksamitną konsystencję. Rozlać ją do 4 miseczek. Na środku każdej położyć łyżkę gęstej śmietany. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Podawać z paluszkami makowymi.


Paluszki makowe:
  • 300g ciasta drożdżowego jak na bułki
  • 1 białko
  • mak do posypania

Uformować z ciasta drożdżowego cienkie wałeczki o średnicy ok. 7mm. Pokroić na 15cm kawałki. Każdy kawałek posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Ognista pomidorowa w meksykańskim stylu-podobne przepisy
> Pomidorowa na pokrzyptowiźnie
> Zupa pomidorowa z jabłkami i kuleczkami ryżowymi

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ