Pierogi z serem i cynamonem




Nie jadłam ich od ponad 15 lat, czyli od czasu gdy opuściłam dom rodzinny. Alergia pokarmowa moich dzieci skutecznie wyeliminowała potrawy z nabiałem z naszego menu. Przypomniałam sobie o nich dzięki akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisu zpierwszegotłoczenia.pl i zakochałam na nowo. Myślę, że teraz będę je robić znacznie częściej.

Pierogi z serem i cynamonem
Składniki dla 4 osób:

Ciasto na pierogi:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Z mąki, soli, jajka i wody zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Ja robię to przy pomocy miksera wyposażonego w hak do zagniatania ciasta. Gdyby było zbyt ścisłe, należy dolać trochę wody, a jak za lekkie to dosypać nieco mąki. Włożyć do foliowego woreczka i zostawić na 15 minut, żeby odpoczęło.

Nadzienie:
  • 250g twarogu półtłustego
  • 1łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 filiżanka gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • cynamon

Twaróg utrzeć z cukrem i jajkiem.
Podzielić ciasto na pół. Jedną część rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość jednego milimetra. Wycinać kółka o średnicy 8cm. Na środek każdego kłaść łyżeczkę nadzienia. Złożyć na pół i zlepić brzegi. Podobnie postąpić z drugim kawałkiem ciasta.
Wlać do garnka 2 litry wody. Wsypać pół łyżeczki soli i wlać 2 łyżki oleju. Zagotować. Wrzucać partiami pierogi do wrzącej wody. Po wypłynięciu odczekać około 2 minut i wyjąć na durszlak. Rozłożyć na półmisku, aby się nie posklejały.
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Polać pierogi. Oprószyć cynamonem.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. Duś, dziękuję za miłe słowa, ale wiem, źe zdjęcia nie za bardzo mi wyszły.

    OdpowiedzUsuń