Serowe filety z bazylią




Nasze menu ostatnio dyktowane jest trochę akcjami kulinarnymi, w których biorę udział. Po serii prostych polskich potraw były wariacje na temat pomidorowej, a teraz jest czas na bardziej wykwintne dania z winem i serem. Danie z winem już było teraz pora na ser. Gatunek sera, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni to mazzarella, która doskonale się komponuje z bazylią i pomidorami. Powstały więc serowe filety drobiowe z bazylią.

Serowe filety z bazylią

Składniki dla 4 osób:
  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • biały pieprz, sól

Umyć filety, przekroić na pół, aby uzyskać 4 porcje. Odciąć błony i tłuszcz. Rozbić lekko tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem. Posmarowć z obu stron oliwą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Rozgrzać patelnię i obsmażyć filety z obu stron na złoty kolor. Ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Posypać połową bazylii.
Pokroić mazzarellę i pomidory na grube plastry. Przykryć każdy filet plastrami mozzarelli. Obok ułożyć plastry pomidorów. Oprószyć je solą i pieprzem, posypać resztą bazylii. Wstawić do piekarnika nagrzanego do180 °C na 15-20 minut. Wyjąć gdy ser się roztopi i leciutko przyrumieni. Podać z zieloną sałatą i ziemniakami z wody. No i oczywiście kieliszkiem dobrego, białego, wytrawnego wina.

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz