Torcik porzeczkowy




To taki torcik trochę w starym stylu. Bez tłustego kremu. Przełożony jedynie galaretką porzeczkową i oblany czekoladą. Dodatek migdałów do kakaowego biszkoptu sprawia, że nie jest on suchy. Nasączony likierem porzeczkowym (nie żałować) jest wilgotny i aromatyczny. Jest to moja druga propozycja w IV edycji konkursu Gotujemy po polsku pod patronatem agregatora blogów kulinarnych zPierwszegoTłoczenia.pl


Torcik porzeczkowy
Źródło: „Smacznego”
Składniki: tortownica śr 22cm

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 150g cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 80g mąki pszennej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 30g kakao
  • 50g zmielonych migdałów bez skórki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100ml likieru porzeczkowego
  • 1 słoiczek (340ml) galaretki z czerwonych porzeczek
  • 100g czekolady deserowej
  • 50ml śmietanki 30%
  • 50g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka oleju

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, powoli wsypując cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka. Połączyć oba rodzaje mąki, kakao i proszek do pieczenia. Przesiać do masy. Wsypać zmielone migdały. Wszystko delikatnie wymieszać.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy i wyrównać powierzchnię. Piec około 40 min. W temp. 180°C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto jest upieczone w środku. Ostudzić w formie na kracie kuchennej.

Zimny biszkopt przekroić na 3 krążki. Ściąć też zbyt wyrośnięty środek ciasta. Spód skropić likierem porzeczkowym i posmarować połową galaretki porzeczkowej. Przykryć drugim krążkiem. Również skropić go likierem porzeczkowym i posmarować pozostałą galaretką. Przykryć ostatnim krążkiem.

Śmietankę podgrzać do temp. 60°C. Zestawić z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę deserową i wymieszać do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Posmarować nią wierzch i boku tortu. Odstawić do zastygnięcia.

Mleczną czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Dodać łyżkę oleju i wymieszać. Przelać do woreczka foliowego. Odciąć róg i udekorować tort wg uznania. Kroić na porcje, gdy czekolada całkowicie zastygnie.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

8 komentarze:

  1. Proszę się częstować. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. torty w starym stylu mają wiele uroku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie kwasne, owocowe akcenty w porzeczkowych ciastach - bardzo mi sie podoba ten torcik!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności, moje smaki, tylko obawiam się, że trudno będzie znaleźć likier porzeczkowy - nigdy się z takim nie spotkałam

    OdpowiedzUsuń
  5. Likier z czarnej porzeczki - nazwa handlowa "Crème de cassis", nie wiem czy u nas jest dostępny. Ja mam własnej produkcji. Postaram się wrzucić przepis przed następnym sezonem porzeczkowym. Nie jest trudno go zrobić, trzeba mieć tylko dostęp do niepryskanych porzeczek.Dla tego likieru posadziłam parę krzaczków na działce.

    OdpowiedzUsuń