Oszczędny pasztet rosołowy




Co zrobić z mięsem i warzywami, które są pozostałością po ugotowaniu bulionu mięsno-warzywnego? Takie pytanie zadaje sobie nie jedna z nas i to dość często. Bo ile można jeść pierogi z mięsem. Alternatywą może być pasztet, który nie dość, że jest smaczny to w dodatku tani. Ponadto ma mało tłuszczu, a dużo błonnika z warzyw. Żeby zwiększyć jego ilość ja jeszcze dodaję do pasztetu otręby pszenne lub żytnie. Dodatkowo są one czynnikiem spajającym, poprzez wiązanie wody, której w takiej mieszance mięsno-warzywnej jest sporo. Piekę go w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie jest suchy. Doskonale nadaje się do smarowania, ale można go też kroić w plastry. Do przyrządzenia takiego bulionu, ja używam trzech rodzajów mięsa : z kaczki lub indyka, kości schabowych wieprzowych i wołowiny.

Oszczędny pasztet rosołowy

Składniki: forma do keksu o wym. 30x11cm
  • ok. 1200g mieszanki mięsno-warzywnej dwukrotnie zmielonej
  • 100g usmażonej i zmielonej dwukrotnie wątróbki drobiowej
  • 3 łyżki otrąb gryczanych
  • 3 białka jaj
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki dobrze wyrobić, ja robię to przy użyciu miksera. Doprawić świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej otrębami gryczanymi  formy keksowej. Ustawić ją na brytfannie, do której wlać wody tyle aby sięgała do ¾ wysokości keksówki. Przykryć kawałkiem foli aluminiowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby wierzch się ładnie przyrumienił.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

5 komentarze:

  1. Żeby zwiększyć ilość pasztetu można tez dodać trochę ryżu i czerwonej soczewicy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy uda się bez wątróbek? Może można je czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet niewielki dodatek wątróbki nadaje pasztetowi specyficznego smaku. Powiem szczerze, że nie wiem czym można by ją zastąpić. Można z niej zrezygnować, ale pewnie trzeba dać wówczas więcej przypraw typu gałka muszkatołowa czy kolendra, albo dodać kilka suszonych i ugotowanych grzybków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za radę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokładnie, ja często zastępuje wątróbkę mielonymi suszonymi grzybami. wystarczą dwie łyżki :)

    OdpowiedzUsuń