Tort piernikowy




Mój następny sposób na wykorzystanie poświątecznych pierniczków i ozdób oraz zalegających w spiżarni powideł śliwkowych. Ale na tym jeszcze nie koniec, bo pierniczków wcale nie ubywa, a po głowie chodzą jakieś nowe pomysły. Nie wiem tylko czy udami się je zrealizować bo chyba atakuje mnie jakieś choróbsko.

Torcik nie wymaga pieczenia. Jest szybki w przygotowaniu i smakuje doskonale. Ma trzy warstwy pierniczków, jedna warstwę z powideł śliwkowych wzbogaconych rumem i dwie warstwy z sera. Jest dość wysoki i może nie zmieścić się w tortownicy. Ja użyłam specjalnej obręczy do tortów, ale można zwykłą tortownice nadsztukować papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Można też zrobić go w większej tortownicy, wtedy wyjdzie niższy. Potrzeba będzie tylko trochę więcej pierniczków. 


Tort piernikowy
Składniki: tortownica φ22cm

Spód:
  • 100g pierniczków bez lukru
  • 50g migdałów
  • 100g stopionego masła

Rozdrobnić w malakserze migdały i pierniczki. Przesypać do miski, dodać stopione masło i wymieszać.
Wyłożyć na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i docisnąć. Wstawić na godzinę do lodówki.

Warstwa I
  • 350g serka śmietankowego
  • 125g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 125ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny 
  • 50ml wody
Wymieszać serek z mlekiem zagęszczonym i śmietanką. Żelatynę namoczyć w wodzie aby napęczniała, następnie podgrzać do rozpuszczenia, dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. 
Wylać na spód tortu i wstawić do lodówki aby masa zastygła.

Warstwa II
  • 260g pierniczków bez lukru
  • 1 słoik (335ml) domowych powideł śliwkowych
  • 2 łyżki rumu

Połowę pierniczków rozłożyć na zastygłej masie. Wolne przestrzenie pomiędzy nimi wypełnić drobno pokruszonymi pierniczkami. Powidła śliwkowe wymieszać z rumem i rozłożyć na pierniczkach. Przykryć pozostałymi pierniczkami.

Warstwa III
  • 350g serka śmietankowego
  • 125g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 125ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny 
  • 50ml wody

Przygotować tak samo jak warstwę I. Wylać na pierniczki i wyrównać powierzchnię. Wstawić na całą noc do lodówki.

Do dekoracji:
  • 3 pierniczki
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • gwiazdki czekoladowe
  • perełki cukrowe

Na drugi dzień zdjąć obręcz. Boki tortu posmarować cienką warstwą serka i obsypać pokruszonymi drobno pierniczkami. Na wierzchu ułożyć gwiazdki i posypać perełkami.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

9 komentarze:

  1. jest piękny z tymi gwiazdkami i złotem.

    OdpowiedzUsuń
  2. O jaki serek smietankowy chodzi? z gatunku Philadelphia czy Almette?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zazwyczaj używam "President".

    OdpowiedzUsuń
  4. a jaki jest w smaku? bo wyglada przeeeeeeslicznie ;)

    OdpowiedzUsuń