Mój następny sposób na wykorzystanie poświątecznych pierniczków i ozdób oraz zalegających w spiżarni powideł śliwkowych. Ale na tym jeszcze nie koniec, bo pierniczków wcale nie ubywa, a po głowie chodzą jakieś nowe pomysły. Nie wiem tylko czy udami się je zrealizować bo chyba atakuje mnie jakieś choróbsko.
Torcik nie wymaga pieczenia. Jest szybki w przygotowaniu i smakuje doskonale. Ma trzy warstwy pierniczków, jedna warstwę z powideł śliwkowych wzbogaconych rumem i dwie warstwy z sera. Jest dość wysoki i może nie zmieścić się w tortownicy. Ja użyłam specjalnej obręczy do tortów, ale można zwykłą tortownice nadsztukować papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Można też zrobić go w większej tortownicy, wtedy wyjdzie niższy. Potrzeba będzie tylko trochę więcej pierniczków.
Tort piernikowy-przepis
Składniki: tortownica φ22cm
Spód:
- 100g pierniczków bez lukru
- 50g migdałów
- 100g stopionego masła
Rozdrobnić w malakserze migdały i pierniczki. Przesypać do miski, dodać stopione masło i wymieszać.
Wyłożyć na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i docisnąć. Wstawić na godzinę do lodówki.
Warstwa I
- 350g serka śmietankowego
- 125g mleka zagęszczonego słodzonego
- 125ml śmietanki 30% tłuszczu
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 50ml wody
Wymieszać serek z mlekiem zagęszczonym i śmietanką. Żelatynę namoczyć w wodzie aby napęczniała, następnie podgrzać do rozpuszczenia, dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
Warstwa II
Wylać na spód tortu i wstawić do lodówki aby masa zastygła.
- 260g pierniczków bez lukru
- 1 słoik (335ml) domowych powideł śliwkowych
- 2 łyżki rumu
Połowę pierniczków rozłożyć na zastygłej masie. Wolne przestrzenie pomiędzy nimi wypełnić drobno pokruszonymi pierniczkami. Powidła śliwkowe wymieszać z rumem i rozłożyć na pierniczkach. Przykryć pozostałymi pierniczkami.
Warstwa III
- 350g serka śmietankowego
- 125g mleka zagęszczonego słodzonego
- 125ml śmietanki 30% tłuszczu
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 50ml wody
Przygotować tak samo jak warstwę I. Wylać na pierniczki i wyrównać powierzchnię. Wstawić na całą noc do lodówki.
Do dekoracji:
- 3 pierniczki
- 2 łyżki serka śmietankowego
- gwiazdki czekoladowe
- perełki cukrowe
Na drugi dzień zdjąć obręcz. Boki tortu posmarować cienką warstwą serka i obsypać pokruszonymi drobno pierniczkami. Na wierzchu ułożyć gwiazdki i posypać perełkami.
Tort piernikowy-podobne przepisy
> Tort czekoladowo-chałwowy z pierniczkami
> Przekładaniec z pierniczków
> Tiramisu piernikowe
> Deser piernikowy z musem jabłkowym i kremem capuccini
Smacznego :)
Aronia
Ale jest cudny:)
OdpowiedzUsuńDzięki za mile słowa.
Usuńfantastyczny!
OdpowiedzUsuńpiękny efektowny.
OdpowiedzUsuńjest piękny z tymi gwiazdkami i złotem.
OdpowiedzUsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńO jaki serek smietankowy chodzi? z gatunku Philadelphia czy Almette?
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj używam "President".
OdpowiedzUsuńa jaki jest w smaku? bo wyglada przeeeeeeslicznie ;)
OdpowiedzUsuń