Chleb pszenny na zakwasie z otrębami




Dobrze, że czasem pojawiają się takie akcje jak ta Otręby na 1000 sposobów. Nie pozwalają nam popaść w rutynę i zmuszają do kreatywności w kuchni. Jeśli jeszcze dotyczą tak zdrowych produktów jak otręby, to korzyści są podwójne. Jak tylko dostałam maila z informacją o planowanej akcji, od razu zabrałam się do główkowania. Są już pewne przemyślenia i pomysły. Tylko czy czas pozwoli na ich realizację, zobaczymy.
Na początek chleb z dodatkiem otrąb. Przypadł do gustu szczególnie  dzieciom, które nie przepadają za żytnim pieczywem i ciągle by tylko jadły bułki. Staram się więc im ciągle coś gdzieś przemycić. A tu mają nie tylko otręby, ale i mąkę pełnoziarnistą.

Chleb pszenny na zakwasie z otrębami

Składniki : forma do keksu o wym. 30x11cm
  • 270ml letniej wody
  • 300g mąki pszennej typ 650
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150g ugotowanych i przetartych ziemniaków
  • 200g zakwasu pszennego dokarmionego 12 godzin wcześniej
  • 50g otrąb pszennych "Kupiec"
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru

Do dzieży miksera wlać wodę z oliwą. Wsypać pozostałe składniki i dodać ugotowane ziemniaki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie tworzy kuli i jest dość kleiste. Przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Wyrasta dosyć wolno, ale powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i lekko odgazować poprzez ugniatanie. Przełożyć go do wysmarowanej masłem formy. Przykryć i zostawić do ponownego rośnięcia przykryty suchą ściereczką. 
Piekarnik nagrzać do 220°C. Chleb posmarować wodą i wstawić do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200° i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, gorący jeszcze raz posmarować wodą i wystudzić na kracie kuchennej.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze: