Omlet błonnikowy z fasolką szparagową




Muszę się szczerze przyznać, że dania jarskie rzadko goszczą u mnie na blogu. A przecież tak niewiele trzeba, by przygotować smaczne, pożywne i przede wszystkim zdrowe danie. Wystarczy do jajek dodać trochę otrąb i mamy wspaniały pełen błonnika omlet. Jeśli jeszcze do niego przygotujemy warzywny farsz na bazie fasolki szparagowej to będzie z tego całkiem sycący posiłek.


Omlet błonnikowy z fasolką szparagową

Składniki na dwie sztuki:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki otrąb pszennych
  • 300g ugotowanej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • suszony tymianek
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wlać na patelnię 2 łyżki oliwy i rozgrzać ją. Wrzucić fasolkę, pokrojone pomidory i posiekany czosnek. Krótko razem przesmażyć. Wlać sos pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. 

Jajka ubić z mlekiem. Dodać otręby oraz po szczypcie soli i pieprzu. Wymieszać. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy. Wlać połowę przygotowanej masy. Przykryć patelnię i smażyć na małym ogniu, aż jajka się zetną. Gotowy omlet przełożyć na talerz. Rozłożyć na nim połowę farszu. Posypać połową startego parmezanu i złożyć na pół. Z pozostałych składników przygotować drugą porcję.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. Pysznie i zdrowo! Aż zapachniało wiosną!

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna i zdrowa propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  3. kolejny sposób na przemycenie zdrowia pod postacią pysznego dania, już zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń