Muszę się szczerze przyznać, że dania jarskie rzadko goszczą u mnie na blogu. A przecież tak niewiele trzeba, by przygotować smaczne, pożywne i przede wszystkim zdrowe danie. Wystarczy do jajek dodać trochę otrąb i mamy wspaniały pełen błonnika omlet. Jeśli jeszcze do niego przygotujemy warzywny farsz na bazie fasolki szparagowej to będzie z tego całkiem sycący posiłek.
Omlet błonnikowy z fasolką szparagową-przepis
Składniki na dwie sztuki:
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki otrąb pszennych
- 300g ugotowanej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 2 łyżki startego parmezanu
- suszony tymianek
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wlać na patelnię 2 łyżki oliwy i rozgrzać ją. Wrzucić fasolkę, pokrojone pomidory i posiekany czosnek. Krótko razem przesmażyć. Wlać sos pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Jajka ubić z mlekiem. Dodać otręby oraz po szczypcie soli i pieprzu. Wymieszać. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy. Wlać połowę przygotowanej masy. Przykryć patelnię i smażyć na małym ogniu, aż jajka się zetną. Gotowy omlet przełożyć na talerz. Rozłożyć na nim połowę farszu. Posypać połową startego parmezanu i złożyć na pół. Z pozostałych składników przygotować drugą porcję.
Omlet błonnikowy z fasolką szparagową-podobne przepisy
> Omlet z ziemniakami, salami i szczypiorkiem> Omlet makaronowy ze szparagami
> Omlet hawajski ala pizza
> Omlet makaronowy z szynką parmeńską i oliwkami
Pysznie i zdrowo! Aż zapachniało wiosną!
OdpowiedzUsuńSwietna i zdrowa propozycja!
OdpowiedzUsuńkolejny sposób na przemycenie zdrowia pod postacią pysznego dania, już zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł:-)
OdpowiedzUsuń