Owsiane babeczki z dynią




Będzie zdrowo i w dalszym ciągu błonnikowo, czyli połączenie otrąb owsianych z pieczoną dynią, której spore zapasy znajdują się jeszcze w mojej zamrażarce. Dorzuciłam do tego trochę zmielonych migdałów dla polepszenia struktury i skórkę otartą z jednej pomarańczy dla wzbogacenia aromatu. W ten sposób udało mi się przemycić dwa zdrowe i pożywne produkty.


Owsiane babeczki z dynią

Składniki na 15 szt.
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 150g otrąb owsianych „Kupiec”
  • 75g mąki pszennej
  • 250g puree z pieczonej dyni
  • 50g zmielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • cukier puder do posypania

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Jeżeli masa się zważy nic nie szkodzi. 
Otręby zmielić w młynku i dodać do masy. Wymieszać. Teraz dodać puree z dyni, mielone migdały i skórkę otartą z pomarańczy.  Wszystkie składniki połączyć ze sobą przy użyciu miksera. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i przesiać do masy. Jeszcze raz całość wymieszać.

Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Ciasto rozłożyć do foremek, napełniając do ¾ wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 minut. Upieczone babeczki przełożyć na kratę kuchenną do wystudzenia. Zimne posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze: