Owsiane leniwe z syropem klonowym



Owsiane leniwe z syropem klonowym


      Od pewnego czasu mój mąż tak delikatnie  przymawiał się o te kluseczki. A muszę tu wspomnieć, że w swojej ponad piętnastoletniej małżeńskiej karierze zrobiłam je tylko raz.  Głównie z powodu alergicznych dzieci. Trochę mnie już jednak znudziło ciągłe jedzenie tego samego, toteż czasem   po prostu gotuję dwa obiady , co innego dla dzieci, co innego dla nas. Tak też było właśnie dziś. Zainspirowana akcją otrębową postanowiłam wzbogacić tradycyjny przepis na leniwe o otręby owsiane, a masełko z bułeczką  zastąpiłam syropem klonowym. Wyszło z tego idealne połączenie. Spróbujcie koniecznie.

Owsiane leniwe z syropem klonowym-przepisy

Składniki dla 2 osób:
  • 300g twarogu półtłustego
  • 1 jajko (białko + żółtko)
  • 30g maki pszennej
  • 30g otrąb owsianych
  • szczypta soli
  • syrop klonowy do polania

Zmielić twaróg w maszynce do mięsa, a otręby w młynku do kawy. Do miski przesiać mąkę, dodać zmielony ser i otręby orz żółtko.  Wymieszać. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy. Ponownie wymieszać. Przełożyć masę na stolnicę i zagnieść podsypując nieco mąką. Podzielić na cztery kawałki. Z każdego utoczyć cienki wałek. Lekko go spłaszczyć i pociąć ukośnie ostrym nożem na kawałki. Zagotować wodę w garnku. Delikatnie wrzucić kluseczki na wrzątek. Poczekać, aż wypłyną i gotować 2-3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Polać syropem klonowym.

Owsiane leniwe z syropem klonowym-podobne przepisy
> Knedle serowe ze śliwkami
> Knedle kokosowe z truskawkami
> Derelye wegierskie pierogi z dżemem jagodowym

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

7 komentarze:

  1. chodzą za mną ostatnio jakieś wariacje kluskowo-obiadowe. tak! leniwe to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł. Bardzo smakowicie wyglądają ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. prześladują mnie ostatnio leniwe, to chyba znak żeby je zrobić^^.

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham leniwe :) mówię na nie kopytka, uwielbiam też z bułką tartą i solą ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wyglądają :)
    Tak dawno nie jadłam leniwych klusek, że chyba wylądują u mnie na talerzu w ten weekend, zwłaszcza ta wersja :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Leniwe to mąka i twaróg a kopytka to ziemniaki -jest różnica?

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ