Placki ziemniaczane z otrębami i dipem chrzanowym




W dzieciństwie najczęściej zajadaliśmy je z cukrem. Dziś nie wyobrażam sobie tego, chociaż mój młodszy syn też je tak je. Ja wolę zdecydowanie wytrawną wersję np. z dipem chrzanowym na bazie gestego jogurtu typu greckiego.


Placki ziemniaczane z otrębami 

Składniki na dwie porcje (6 sztuk):
  • 6 ziemniaków 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stołowa otrąb owsianych
  • 1 łyżka stołowa mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Dip chrzanowy:
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki gotowego chrzanu ze słoiczka
  • szczypta soli i pieprzu

Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce. Przełożyc na sitko ustawione nad miseczką i lekko odcisnąć. Odciśnięte ziemniaki wymieszać z otrębami, maką i jajkiem. Z miseczki nad, którą były odcedzane ziemniaki, zlać wodę, a osadzoną na dnie skrobię ziemniaczaną dodać do ziemniaków. Doprawić solą i pierzem. Całość dokładnie wymieszać. 
Rozgrzać na patelni oliwę. Smażyć niewielkie placki z obu stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Wymieszać jogurt z chrzanem. Doprawić solą i pieprzem. Podać oddzielnie w miseczce.

Smacznego :)
Aronia




COMMENTS

3 komentarze:

  1. Znakomite :-) Fajna alternatywa dla klasycznych, ciężkich placków.

    OdpowiedzUsuń