Sałatka z awokado i grejpfrutów



Sałatka z awokado i grejpfrutów


     Znakomita letnia sałatka, którą mogłabym zajaać na okrągło. Sprawdzi się świetnie jako lekki obiad w upalne dni.  
Teraz kiedy w sklepach jest pod dostatkiem egzotycznych owoców, warto się pokusić o jej zrobienie. Wszak nie tylko słodkościami człowiek żyje.


Sałatka z awokado i grejpfrutów
Sałatka z awokado i grejpfrutów-przepis
Źródło przepisu "Sałtki potrawy klasyczne" Anne Willan

Składniki na dwie porcje:
  • 1 awokado
  • 2 grejpfruty BIO
  • 1 główka sałaty (u mnie rzymska)
  • 100g wędzonej polędwicy wieprzowej
Zalewa:
  • ćwiartka małej cebuli
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka soku grejpfrutowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól
  • grubo zmielony pieprz czarny

Zetrzeć cebulę na tarce do ziemniaków. Przełożyć do miseczki. Dodać ocet, miód i przyprawy. Wymieszać. Dolać stopniowo oliwę, mieszając trzepaczką rózgową do uzyskania konsystencji emulsji. 
Odciąć  końce z obu grejpfrutów. Ściąć skórę wraz z białą częścią tak aby było widać miąższ. Trzymając grejpfruty nad miseczką wyciąć ostrym nożem cząstki z pomiędzy białych błon. Sok zachować
Ściąć albedo z połowy skórki jednego owocu. Pokroić na cienkie paseczki. Obgotować w wodzie przez dwie minuty. Odcedzić.
Liście sałaty i opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem lub w wirówce do sałaty.
Plastry polędwicy pokroić w paseczki o szerokości 1,5cm, odcinając skórkę.
Przekroić awokado na pół. Usunąć pestkę. Podzielić na ćwiartki i zdjąć  skórkę. Każdą ćwiartkę przekroić jeszcze na trzy plastry i od razu posmarować obficie zachowanym sokiem z grejpfruta, żeby nie ściemniało.
Rozłożyć sałatę na dwa talerze. Polać połową zalewy. Na sałacie ułożyć cząstki awokado i grejpfruta.  W środku umieść kawałki polędwicy. Polać pozostałą zalewą. Przed podaniem udekorować skórką grejpfrutową.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

6 komentarze:

  1. bardzo lubie polaczeniw avocado z grejpfrutem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mimo nietypowego połączenia - wydaje się być pyszna. różnorodność smaków musi tutaj doskonale współgrać

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie :) ślicznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zajadam :) Wzięłam tylko jednego grejpfruta do sałatki, a zamiast miodu dodałam syrop z agawy. Chociaż połączenie składników dość zaskakujące, smakują bardzo dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że sałatka posmakowała.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ