Trufle cappuccino




Te trufelki szczególnie polecam wszystkim miłośnikom kawy. Jej aromat jest tu dobrze wyczuwalny. Dodatkowo trufle są jeszcze nią obtoczone. Sama masa jest dość miękka i sprawia trochę trudności przy formowaniu. Dlatego najlepiej zostawić ją co najmniej na 24 godziny w lodówce i dopiero po  tym czasie formować trufle. Mi wyszło 35 sztuk, ale zrobiłam dość duże z powodu wcześniej wspomnianych problemów. Jeśli zaś chodzi o kawę do obtoczenia to ja użyłam cappuccino. Niestety w czasie przechowywania w lodówce robi się ono takie trochę klejące. Nie jest to jakiś duży problem, ale gdyby komuś to przeszkadzało, można użyć samej kawy bez dodatku cukru, lub szybko je zjeść, co niestety przy tej ilości może być pewnym problemem, chyba, że zaprosimy gości.

Trufle cappuccino

Składniki na 35szt.
  • 125ml śmietanki kremowej 30%
  • 200g mlecznej czekolady
  • 250g serka mascarpone
  • 100g pokruszonych biszkoptów
  • 30g masła
  • 2 saszetki kawy cappuccino 
Dodatkowo
  • 3 saszetki kawy cappuccino do obtoczenia trufli
  • 35 papierowych papilotek do pralinek

Zagotować w rondlu śmietankę z masłem i kawą. Zestawić z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Gdy osiągnie ona temperaturę pokojową dodać serek mascarpone i pokruszone biszkopty. Całość dokładnie wymieszać i wstawić co najmniej na 24 godziny do lodówki, żeby masa stwardniała. 
Łyżeczką wykrawać z masy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Toczyć je między dłońmi, aż przybiorą kształt  kulek. Odkładać na arkusz papieru do pieczenia. Dłonie często chłodzić zimną wodą, żeby masa się nie rozpuszczała.
Wsypać kawę do małej miseczki i obtaczać w niej kulki, lekko poruszając miseczką. Gotowe układać w specjalnych papierowych papilotkach przeznaczonych do pralinek. Przechowywać w chłodnym miejscu 3-4 dni.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

15 komentarze:

  1. Śliczne kuleczki o cudownym aromacie...mmm...w sam raz na wyjątkowe święto lub tak o, bez okazji, by sprawić sobie przyjemność :)
    Zapraszam Cię do mnie na KONKURS, będzie mi miło :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.. kawowy smak małych, uroczych kuleczek..
    mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam kawowe rzeczy! zjadłabym takie trufelki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też bardzo lubię kawowe smaki w deserach. Twoje trufelki bardzo ładnie wyglądają i takich o smaku cappuccino jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przechowywać 3-4 dni? mission impossible.
    piękniaste ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. a jakie te biszkopty? te podłużne czy te małe okrągłe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma znaczenia. Mogą być zarówno te jedne jak i drugie. W tym przypadku były to akurat podłużne.

      Usuń
  7. ile % kremówka?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile gram ma taka saszetka cappuccino?

    OdpowiedzUsuń