Twarożek z owocami, miodem i otrębami



Twarożek z owocami, miodem i otrębami

      Śniadanie - pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Tutaj chyba nikt nie ma wątpliwości. Rzeczywiście z teorią jest OK, ale  w praktyce wypadamy znacznie gorzej. Spiesząc się do swoich codziennych zajęć  często wychodzimy z domu bez śniadania. A przecież od tego ile energii dostarczymy rano własnemu organizmowi zależny jak będziemy funkcjonować w ciągu dnia. Musimy mieć zarówno siłę fizyczną, jak i sprawny umysł. Potrzebne będą nam zatem nie tylko witaminy, białko, błonnik ale także cukier. Moje śniadanie jest tak właśnie skomponowane. Filiżanka mocnej czarnej kawy na rozbudzenie, świeży bogaty w witaminy, sok owocowy i lekki twarożek z owocami (latem świeżymi a później mrożonymi), miodem i otrębami.


Twarożek z owocami, miodem i otrębami
Twarożek z owocami, miodem i otrębami-przepis

Składniki na jedną porcję:
  • 150g serka wiejskiego 
  • 2 łyżki płynnego miodu gryczanego
  • 30g granulowanych otrąb ze śliwkami
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 100g świeżych owoców (u mnie winogrona,gruszki i śliwki)

Owoce umyć, jeśli trzeba obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
Na dno szklanej kompotierki wyłożyć połowę serka. Polać łyżką płynnego miodu. Posypać połową otrąb i łyżką posiekanych orzechów włoskich. Na to wyłozyć połowę owoców. Ponownie ułożyć serek i w tej samej kolejności  pozostałe składniki. Wierzch udekorować kawałkami owoców. Zajadać ze smakiem.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

7 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ