Lasagne z porem i dynią




Powoli trzeba opróżnić zamrażarkę i przygotować ją na nowy sezon owocowo – warzywny. W mojej jest jeszcze sporo zapasów miedzy innymi mrożona dynia. Postanowiłam spożytkować jej część do lasagne. Dla towarzystwa dorzuciłam mieloną wieprzowinę, pory i pomidory. Całość doprawiłam czubrycą zieloną, którą co prawda najczęściej stosuje się do fasoli czy grochu, ale tutaj też sprawdziła się świetnie. Danie wyszło zaskakująco dobre, a domownicy uznali, że jest zdecydowanie lepsze od klasycznego lasagne bolognese.

Lasagne z porem i dynią
Składniki: forma żaroodporna o wym. 36x24cm

Sos mięsno-warzywny:
  • 400g mielonej wieprzowiny
  • 350g dyni pokrojonej w zapałkę (u mnie mrożona)
  • 2 duże pory pokrojone w talarki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 słoik 385ml pomidorów pokrojonych w kawałki
  • 350ml gęstego sosu pomidorowego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Rozgrzać na patelni oliwę i przesmażyć warzywa z czosnkiem. Dodać mięso i dalej smażyć na małym ogniu cały czas mieszając. Dodać sól, pieprz i czubrycę. Wlać wino. Odczekać chwilę aż odparuje i dodać pomidory oraz sos pomidorowy. Zmniejszyć ogień i gotować na bardzo małym ogniu przez godzinę, dolewając od czasu do czasu odrobinę wody , jeśli sos będzie zbyt gęsty.

Sos beszamelowy:
  • 100g masła
  • 100g mąki
  • 500ml rosołu
  • 500ml mleka
  • 3-4 łyżki startego parmezanu lub innego sera
  • gałka muszkatołowa, pieprz
  • ok. 20 gotowych płatów lasagne (bezjajecznych)
  • starty parmezan lub inny ser do posypania na wierzchu

Przygotować sos beszamelowy: roztopić  w rondelku masło, dodać mąkę, mieszać do połączenia składników i powoli wlewać, cały czas mieszając trzepaczką rózgową, mleko i rosół. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Dodać starty ser. Doprawić  pieprzem i gałką muszkatołową. 

Rozgrzać piekarnik do 190°C. Na dno żaroodpornego naczynia wlać 1 łyżkę wazową sosu beszamelowego. Układać płaty makaronu. Polewać najpierw sosem beszamelowym, potem sosem mięsno-warzywnym. Układać na przemian kolejne warstwy do wyczerpania składników (wyszły mi 3). Ostatnią warstwę powinien stanowić  makaron  polany sosem beszamelowym. Wierzch posypać  obficie startym serem. Przykryć  kawałkiem folii aluminiowej i wstawić do piekarnika. Po 20 min. zdjąć folię i piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na około 15 minut i dopiero wówczas podawać. 

Smacznego:)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. i w ten sposób powstają nowe dania, czasem prawdziwie genialne, odkrywcze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczne zdjęcie.
    ps. warto usunąć weryfikację obrazkową przy komentarzach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiedziałam, że ją mam, ale już jest usunięta.

      Usuń
  3. Bardzo fajna alternatywa dla normalnej lasagne. Podpatrzyłam, to chyba zrobię :)

    OdpowiedzUsuń