Powstał na potrzeby akcji „Z herbatą Irving w roli głównej”. Zanim jednak przybrał taką postać było kilka wcześniejszych wersji, sukcesywnie udoskonalanych. No cóż taka już jestem, że nie odpuszczam dopóki efekt nie jest w pełni zadowalający. Każda kolejna wersja testowana była na dalszej i bliższej rodzinie, aż w końcu zgodnie uznano, że to „to”. Przy okazji udało mi się zagospodarować sporą ilość białek poupychanych w zamrażarce. Zawsze mam ich nadmiar. Miłośnicy domowych ciasteczek też zapewne znają ten problem.
Tort jest wyśmienity i tak jak herbata Irving Tropical with mint, której użyłam. Zawiera całe bogactwo smaków i aromatów. Prawdziwie tropikalny koktajl. Przeplatają się w nim za sprawą doskonałej herbaty nuty między innymi ananasa, papai, mango i trawy cytrynowej. Ja dodatkowo wzbogaciłam go jeszcze kokosem, migdałami, rumem i cytryną. A całość delikatnie orzeźwia ulatniająca się z herbaty mięta. Jest lekki, delikatny i nie za słodki. Po prostu wyśmienity.
Tort herbaciany „Tropical” - przepis
Składniki: tortownica o śr. 26cm
Biszkopt migdałowy – 2szt.
- 2 x 3 białka jaj
- 2 x 3 łyżki cukru
- 2 x 50 g zmielonych migdałów
- 2 x 1 łyżka mąki
- 2 x 1 łyżka rumu
- 2 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać zmielone migdały i delikatnie połączyć z pianą. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do piany. Na koniec dodać rum i ponownie wymieszać delikatnie szpatułką. Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st.C - nie powinno się przyrumienić! W ten sam sposób upiec jeszcze jeden biszkopt migdałowy i jeden kokosowy.
Biszkopt kokosowy- 1 szt.
- 3 białka jaj
- 3 łyżki cukru
- 50g świeżo startych wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka rumu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Upiec tak samo jak biszkopt migdałowy.
Mus ananasowy:
- 1 puszka ananasa - 565g
- sok z jednej cytryny
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- ½ szklanki wody
Odłożyć 4 plastry ananasa do dekoracji. Resztę owoców i sok zmiksować. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i zagotować. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z wodą i wlać do gotującego się musu cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu 3 minuty.
Zapiąć spód tortownicy. Ułożyć jeden biszkopt migdałowy i wylać na niego gorący mus ananasowy. Przykryć biszkoptem kokosowym i zostawić do wystudzenia. Gdy dobrze zastygnie zdjąć obręcz tortownicy.
Krem herbaciany:
- 4 żółtka
- 1 jajko
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 350 ml mleka
- 7 saszetek herbaty Irving Tropical with mint
- 400ml śmietany kremówki o zaw. tłuszczu min. 30%
- 2 zagęstniki do śmietany (opcjonalnie)
- 3 pełne łyżeczki żelatyny
- sok z jednej cytryny
Zagotować mleko i zalać nim 7 saszetek herbaty. Zostawić na 5 minut. Wyjąć saszetki i wycisnąć.
Utrzeć żółtka i całe jajko z cukrem pudrem do białości. Dodać mąkę i wymieszać. Cały czas ucierając wlać herbaciane mleko. Postawić na maleńkim płomyku gazu i podgrzewać aż masa zgęstnieje. Mieszać aby się nie przypaliła. Zestawić i wystudzić.
Ubić dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę z zagęstnikiem na sztywno. Połączyć z zimnym budyniem herbacianym.
Żelatynę namoczyć w soku cytrynowym, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Wlać cały czas mieszając do kremu herbacianego.
Poncz do nasączenia:
- 1 łyżeczka cukru
- sok z połówki cytryny
- 50ml rumu
- 25ml wody
Wymieszać w szklance sok cytrynowy, rum, wodę i cukier.
Zapiąć specjalną obręcz do tortów na drugim spodzie migdałowym. Nasączyć go połową ponczu i wylać połowę kremu herbacianego. Przykryć wcześniej przygotowanymi biszkoptami z musem ananasowym w taki sposób aby biszkopt kokosowy znalazł się w środku. Wierzchni biszkopt migdałowy nasączyć pozostałym ponczem i przykryć resztą kremu herbacianego. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki.
Do dekoracji:
- 50g uprażonych płatków migdałowych
- 200ml śmietany kremowej 30% tłuszczu
- 1 zagęstnik do śmietany
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 4 plastry ananasa
- listki mięty
Ubić na sztywno śmietanę przeznaczoną do dekoracji z cukrem i zagęstnikiem. Posmarować bok tortu i obsypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Resztę śmietany przełożyć do worka cukierniczego i ozdobić tort. Dodatkowo udekorować cząstkami ananasa i listkami mięty.
Wyśmienity tort herbaciany "Tropical"-podobne przepisy
> Tort "Pina colada"
> Wielowarstwowy tort pomarańczowy
> Tort o smaku marakui na bazie musu z białej czekolady
> Tort brzoskwiniowy
Smacznego :)
Aronia
prezentuje si naprawdę wspaniale.
OdpowiedzUsuńświetny nawet na komunię!
Nie pomyślałam o tym, ale dzięki za podpowiedź. Dodam go też do akcji komunijnej,
Usuńwspaniale wygląda :), właśnie dlatego fajny jest ten konkurs bo można wymyślać różne takie cuda jak ten tort :). A co do białek to chyba każdy amator domowych słodkości cierpi na ich nadmiar ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto! Wygląda bardzo smakowicie! pychota!
OdpowiedzUsuńPrzepiękny tort i bardzo smacznie wygląda !
OdpowiedzUsuńPrzepiękny tort! Dawno pięknego nie widziałam, a na pewno jaki smakowity
OdpowiedzUsuńojaaa! ile smaków, ile warstw! cudny! ja też jestem na etapie opracowywania swojego herbacianego przepisu.:D
OdpowiedzUsuńMam pytanie do biszkoptu jedna łyżka czy jedna szklanka mąki, bo z jedną łyżką coś mi nie pasuje
OdpowiedzUsuńwszystko się zgadza, 1 łyżka wystarczy bo częściowo zastępują ją wiórki kokosowe lub mielone migdały
UsuńZa smakowana jestem w tortach, zwłaszcza tych wyśmienitych herbacianych
OdpowiedzUsuńto ten powinien Ci posmakować :)
UsuńWitam. Mam pytanie, czy tymi kremami można przełożyć zwykły biszkopt, czy dobrze by to komponowało się smakowo? I czy skrobię kukurydzianą można zastąpić mąką kukurydzianą ? Skrobi nie dostałam w żadnym sklepie w swoim mieście. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście może być zwykły biszkopt. Co się zaś tyczy skrobi kukurydzianej to nie można jej zastąpić mąką kukurydzianą. Może za to być skrobia ziemniaczana.
Usuń