Tiramisu pomarańczowe




To już moja  czwarta wariacja na temat tiramisu. Było malinowe, truskawkowe i piernikowe (moje ulubione). Teraz przyszła kolej na pomarańczowe. Podobnie jak w przypadku tiramisu truskawkowego jest to wersja lekko odtłuszczona. Dodawaną zazwyczaj do serka mascarpone śmietanę kremówkę zastąpiłam jogurtem greckim. Biszkopty nasączyłam własnoręcznie zrobionym likierem pomarańczowym, a całość posypałam starta gorzką czekoladą.



Tiramisu pomarańczowe

Składniki na 3 porcje:
  • 2 duże pomarańcze
  • 250g serka mascarpone
  • 250g jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki cukru pudru aromatyzowanego wanilią
  • 12 podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
  • świeże listki mięty do dekoracji

Przygotować 3 pucharki do deserów.  Ostrym nożem ściąć z pomarańczy skórkę razem z albedo, a następnie  wyciąć  cząstki pomarańczy. Wymieszać serek mascarpone z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Układać warstwami w następujący sposób: biszkopty, masa serowa, cząstki pomarańczy, masa serowa. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Każdorazowo skrapić biszkopty likierem pomarańczowym. Udekorować cząstkami pomarańczy i świeżymi listkami mięty . Delikatnie oprószyć startą czekoladą. Do czasu podania trzymać w lodówce.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

8 komentarze:

  1. chętnie wypróbuję taką odtłuszczoną wersję z jogurtem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada smakowicie, choc jak dla mnie i tak najlepsze jest to klasyczne...

    OdpowiedzUsuń
  3. lekkie i z pewnoscia pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyśmienite smaki i pięknie podane !

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe i pyszne! Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. O, zjadłabym takie... Ostatnio mam melodię na pomarańcze i kiwi (czyżby brak witaminy C...?), także z pewnością by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny i lekki. Moja mama byłaby zachwycona - słodycz bez wyrzutów sumienia :))

    OdpowiedzUsuń