Tort stracciatella



Doskonały, deser nie wymagający dużo pracy i czasu. Jeżeli biszkopt upieczemy dzień wcześniej, to jego zrobienie nie zajmie więcej jak pół godziny, a w dodatku pięknie się prezentuje. Zrobiłam go dla moich dzieci z okazji Dnia Matki. Były nim zachwycone.

Tort stracciatella
Składniki: tortownica o śr. 22cm

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok z 1/2 cytryny

Ubić zimne białka z cukrem na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z żółtkami i sokiem z cytryny. Przesiać oba rodzaje mąki do masy żółtkowej i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temp. 175°C. Wystudzić w tortownicy.

Poncz:
  • 100ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
Wymieszać składniki ponczu i nasączyć nim biszkopt.

Krem:
  • 500ml śmietanki kremowej o zaw. tł. 36%
  • 150g jogurtu greckiego
  • 100g startej ciemnej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 50ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. 
Ubić dobrze schłodzoną śmietanę. Gdy podwoi swoją objętość wsypać cukier puder i dalej ubijać aż będzie sztywna. Odłożyć 4 łyżki do dekoracji, a do pozostałej śmietany dodać jogurt, startą czekoladę,sok z cytryny, ekstrakt waniliowy  i wymieszać. Podgrzać namoczoną  żelatynę do rozpuszczenia i połączyć z masą śmietanowo-jogurtową. 
Przełożyc ją do tortownicy na nasączony biszkopt. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki, żeby masa zastygła.

Ponadto:

Gdy tort będzie już dobrze ściśnięty, zdjąć obręcz i przełożyć tort na paterę. Wierzch i boki tortu posmarować odłożoną bitą śmietaną. Przekroić biszkopty na pół i przykleić wokół tortu. Przewiązać biszkopty ozdobną wstążeczką, a wierzch udekorować owocami.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

12 komentarze: