Delicja jabłkowo-serowa




Zapowiadałam jakiś czas temu, że gotowany sernik jeszcze się tu pojawi. I oto jest, tym razem w połączeniu z jabłkami, a w zasadzie marmoladą jabłkową, która znajduje się pomiędzy dwoma kruchymi plackami, stanowiąc  podstawę sernika. Sama masa serowa jest odchudzona, bez dodatku masła, jedynie z jajkami i małą ilością cukru. Do jej zagęszczenia wykorzystałam proszek budyniowy. Dołożyłam jeszcze łyżeczkę skrobi kukurydzianej, aby masa była bardziej zwarta. Wierzch sernika tak jak podstawa jest w tonacji jabłkowej. Zrobiony jest bowiem z zagęszczonego skrobią kukurydzianą soku jabłkowego, ale może to być również zrobiona z niego galaretka, bądź też po prostu polewa czekoladowa.


Delicja jabłkowo-serowa
Składniki: tortownica o śr.26cm

Ciasto:
  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 3 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Posiekać masło razem z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie jak plastelina ciasto. Podzielić je na pół  i upiec w tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia dwa okrągłe jasnozłote placki. Jeden wystudzić na kracie kuchennej, a drugi w tortownicy.

Masa jabłkowa:
  • 1kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połówki cytryny

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Włożyć do rondla, dodać cukier i sok z cytryny. Smażyć  na małym ogniu około godziny. Ciepłą, ale nie gorącą masę rozsmarować na placku w tortownicy i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć, ale uważać, żeby go nie połamać. 

Masa serowa:
  • 600g serka śmietankowego
  • 3 jajka
  • 80g cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
  • 50ml mleka
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Serek utrzeć z cukrem pudrem i jajkami. Przełożyć do rondla i podgrzewać na małym ogniu do zgotowania, cały czas mieszając. Proszek budyniowy razem ze skrobią kukurydzianą rozmieszać w mleku i wlać do gotującej się masy. Cały czas mieszając gotować jeszcze chwilę, aż masa zgęstnieje. Lekko ją przestudzić i wylać na przełożone jabłkami ciasto. Wyrównać powierzchnię.

Polewa:
  • 500ml soku jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej

Odlać pół szklanki soku, a resztę zagotować razem z cukrem. Rozmieszać skrobię kukurydzianą z odlanym sokiem i wlać do gotującego się soku. Gotować cały czas mieszając ok. 2 minut, a następnie wylać na masę serową.  Wyrównać powierzchnię i zostawić w temp. pokojowej, aby masa wystygła i się związała, a następnie wstawić na całą noc do lodówki.

Smacznego :)
Aronia
 

COMMENTS

9 komentarze:

  1. Wyglada przepysznie! Wprawdzie jest z tym ciastem troche pracy, ale podejrzewam, ze warto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne te Twoje jabłkowo serowe ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dawna zbieram się do zrobienia sernika gotowanego. Twoja wersja wygląda przepysznie i bardzo przekonuje mnie połączenie smaków. Dziękuję za udział w akcji! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na ciasto, to musi smakować obłędnie! Zapisuję sobie do wypróbowania, pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie i znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jajajajaa! Ale się napracowałaś :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale wygląda! Same pyszności u ciebie!

    OdpowiedzUsuń