Tarta malinowo-rabarbarowa




Rabarbar to warzywo, które doskonale się komponuje z malinami. Niestety trudno razem połączyć te smaki bo gdy mamy sezon na rabarbar to malin jeszcze nie ma w sprzedaży. Można co prawda użyć  mrożonych, ale to nie to samo. Ja w dzisiejszym przepisie zastąpiłam je syropem malinowym, z dodatkiem którego ugotowałam budyń i zatopiłam w nim kawałki rabarbaru. Całość zwieńczyłam chrupiącą bezą. Wyszła z tego doskonała niezbyt słodka (mimo syropu) tarta. Najlepsza jest pierwszego dnia jeszcze lekko ciepła.


Tarta malinowo-rabarbarowa
Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 5 łyżek otrąb owsianych
  • 80g cukru pudru
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki zmielonych migdałów

Otręby zmielić w młynku. Przesiać na stolnicę mąkę. Dodać zmielone otręby i pokrojone w kostkę masło. Usiekać wszystko do konsystencji kaszy. Dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Wylepić nim, wysmarowaną masłem, formę na tratę. Nakłuć gęsto widelcem i wstawić na pół godziny do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180°C i upiec ciasto na jasnozłoty kolor.

Nadzienie:
  • 500g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 300ml mleka
  • 75ml syropu malinowego (słodzonego)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Umyć rabarbar, usunąć włókna i pokroić w centymetrowe kawałki. Zasypać cukrem i odstawić aby puścił sok.
Rozmieszać proszek budyniowy z kilkoma łyżkami  mleka. Resztę mleka zagotować razem z syropem malinowym. Do gotującego się wlać rozrobiony proszek budyniowy. Cały czas mieszając, zagotować. Odcedzić rabarbar i dodać do budyniu. Wymieszać. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać i wstawić do gorącego piekarnika ustawionego na 180° na pół godziny.

Beza:
  • 2 białka
  • 50g cukru

Ubić białka z cukrem na sztywno tak aby nie było wyczuwalnych kryształków cukru. Przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na wierzch tarty nieduże rozetki. Wstawić ponownie do piekarnika. Piec 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. 

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. Dodatek malin bardzo mi się tutaj podoba i pasuje do rabarbaru :) Wspaniale się prezentuje Twoja tarta!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienita tarta, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html "ZAPRASZAMY NA CASTING-w linku informacja o programie.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasta...pychota!

    OdpowiedzUsuń