Chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią




Moja druga propozycja w konkursie Monini „Z oliwą z oliwek można…” to chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią. Jest bardzo delikatny , puszysty i lekki. Smakuje doskonale z serami zarówno białymi jak i żółtymi oraz delikatną wędliną. Do jego przygotowania wykorzystałam dwa rodzaje oliwy Monini. Pierwsza podstawowa to Exstra Vergine Delicato, dzięki ktorej chlebek jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Druga natomiast to oliwa smakowa Flavoured Exstra Vergine Basil nadająca mu pewnej świeżości i podkreślająca aromat bazylii. Chlebek ma też ciekawy, lekko pomarańczowo-czerwony kolor za sprawą soku pomidorowego, a zrobionego z niego kanapki wzbudzały duże zainteresowanie.

Chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią

Składniki na 1 bochenek:
  • 500g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka chudego mleka
  • 50ml oliwy Monini Exstra Vergine Delicato
  • 1 łyżeczka oliwy Monini Flavoured Exstra Vergine Basil
  • 2 łyżki soku pomidorowego
  • 75g czarnych oliwek bez pestek pokrojonych na plasterki.
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • mąka do posypania

Wsypać do dzieży miksera mąkę, cukier, sól i drożdże. Wlać letnie mleko, oliwę i sok pomidorowy. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je na blat. Dodać oliwki z posiekaną bazylią i  zagnieść.
Przełożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść. Przełożyć do tortownicy o śr. 24cm wyłożonej papierem do pieczenia i odstawic do ponownego wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut. 
Nagrzać piekarnik do 200°C. Posypać wyrośnięty chleb dwoma łyżkami mąki i piec około 40 minut.
Wystudzić na kracie kuchennej.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

5 komentarze: