Deser brzoskwiniowy




Sobota w moim mieście jest dniem targowym, a to oznacza mnóstwo pysznych, świeżych warzyw i owoców. Dziś szczególnie urzekły mnie brzoskwinie. Słodziutkie i soczyste zachęcały do kupna. Większość została od razu zjedzona na surowo, ale udało mi się część zachować i przygotować z nich lekki, zdrowy deser, który z powodzeniem może też zastąpić drugie śniadanie. Do jego przygotowania wykorzystałam miedzy innymi otręby granulowane KUPIEC ze śliwkami, ponieważ z brzoskwiniami nie ma, a szkoda. Mają one dość wyrazisty smak więc jeśli to komuś przeszkadza może użyć tych o smaku truskawkowym.

Deser brzoskwiniowy

Składniki na 2 porcje:
  • 1 jogurt grecki o poj. 340ml
  • 3 świeże brzoskwinie (mogą być też ze słoika)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 8 łyżek otrąb granulowanych ze śliwkami 
  • 1 podpłomyk  o smaku jogurtowo-brzoskwiniowym

Jedną brzoskwinię obrać ze skórki, pokroić na kawałki i zmiksować. Dodać jogurt, cukier puder i dokładnie wymieszać. Pozostałe brzoskwinie pokroić w kostkę. Przygotować dwa naczynia. Układać warstwami naprzemiennie: jogurt, otręby i pokrojone brzoskwinie. Wierzchnią warstwę powinien stanowić jogurt. Ozdobić kawałkami brzoskwini, listkami mięty i trójkątami wyciętymi z podpłomyka.
Podawać od razu.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. lubię i otręby i brzoskwinie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki prosty i efektowny zarazem, ach!

    OdpowiedzUsuń
  3. Otręby są pycha i dobrze wpływają na linie... :)

    OdpowiedzUsuń