Naleśniki z jagodami




Naleśniki są dobre na wszystko, a już na pewno na podwieczorek. Wszyscy je uwielbiają i dają tyle różnych możliwości. Można je robić zarówno na słodko jak i wytrawnie. Ja wolę te pierwszą opcję, ale reszta rodziny to raczej łasuchy. Szczególnie dużym powodzeniem cieszą się u nas naleśniki z owocami. Te zrobiłam na zakończenie wyjątkowo długiego w tym roku sezonu jagodowego.  Migdałowe ciasto wypełnione jest jogurtowym nadzieniem z dodatkiem likieru migdałowego (wersja tylko dla dorosłych) i świeżych jagód. Jeżeli będziemy je przyrządzać dla dzieci można likier zastąpić kilkoma kroplami aromatu migdałowego.
Migdałowe naleśniki z jagodami
Składniki na 6szt.

Ciasto:
  • 200g mąki pszennej 
  • 3 łyżki zmielonych i uprażonych migdałów
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kawałek twardego masła o wym. 2 cm x 2 cm 

Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. 
Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko oraz wodę. Wszystkie składniki zmiksować. Powinno wyjść dość rzadkie, łatwo rozlewające się na patelni ciasto. Ubić sztywną pianę z białek i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. 
Rozgrzać patelnię. Smażyć kolejno naleśniki za każdym razem smarując masłem patelnię. Ja robię to tak: w masło wbijam patyczek do szaszłyków i smaruję nim patelnię. Po upieczeniu z jednej strony, przewrócić na drugą. Usmażone odkładać na talerz.

Nadzienie:
  • 500g świeżych jagód
  • 300g jogurtu greckiego 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50ml likieru migdałowego „Amaretto” 
Dodatkowo do dekoracji:
  •  cukier puder 
  •  prażone płatki migdałowe
  •  świeże listki mięty
  •  jagody

Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i likierem migdałowym.
Każdy naleśnik posmarować warstwą jogurtu i posypać jagodami. Zwinąć w rulon. Posypać cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałowymi. Na każdym naleśniku zrobić kleks z jogurtu i ozdobić świeżą miętą.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

6 komentarze:

  1. Wyglądają obłędnie, korzystanie z owoców sezonowych - świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. migdałowe naleśniki muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo piękne zdjęcie i ten intrygujący dodatek migdałów.

    OdpowiedzUsuń
  4. niezwykle apetyczne :) Uwielbiam naleśniki z jagodami a w połączeniu z migdałami muszą być po prostu cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wyglądają...patrzac na zdjęcia juz zglodniałam :)

    OdpowiedzUsuń