Naleśniki są dobre na wszystko, a już na pewno na podwieczorek. Wszyscy je uwielbiają i dają tyle różnych możliwości. Można je robić zarówno na słodko jak i wytrawnie. Ja wolę te pierwszą opcję, ale reszta rodziny to raczej łasuchy. Szczególnie dużym powodzeniem cieszą się u nas naleśniki z owocami. Te zrobiłam na zakończenie wyjątkowo długiego w tym roku sezonu jagodowego. Migdałowe ciasto wypełnione jest jogurtowym nadzieniem z dodatkiem likieru migdałowego (wersja tylko dla dorosłych) i świeżych jagód. Jeżeli będziemy je przyrządzać dla dzieci można likier zastąpić kilkoma kroplami aromatu migdałowego.
Migdałowe naleśniki z jagodami - przepis
Składniki na 6szt.
Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 3 łyżki zmielonych i uprażonych migdałów
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- kawałek twardego masła o wym. 2 cm x 2 cm
Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek.
Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko oraz wodę. Wszystkie składniki zmiksować. Powinno wyjść dość rzadkie, łatwo rozlewające się na patelni ciasto. Ubić sztywną pianę z białek i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię. Smażyć kolejno naleśniki za każdym razem smarując masłem patelnię. Ja robię to tak: w masło wbijam patyczek do szaszłyków i smaruję nim patelnię. Po upieczeniu z jednej strony, przewrócić na drugą. Usmażone odkładać na talerz.
- 500g świeżych jagód
- 300g jogurtu greckiego
- 3 łyżki cukru pudru
- 50ml likieru migdałowego „Amaretto”
Dodatkowo do dekoracji:
- cukier puder
- prażone płatki migdałowe
- świeże listki mięty
- jagody
Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i likierem migdałowym.
Każdy naleśnik posmarować warstwą jogurtu i posypać jagodami. Zwinąć w
rulon. Posypać cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałowymi. Na każdym
naleśniku zrobić kleks z jogurtu i ozdobić świeżą miętą.
Migdałowe naleśniki z jagodami-podobne przepisy
> Naleśniki cynamonowe z serkiem i karmelizowanymi jabłkami
> Naleśniki biszkoptowe z truskawkami
> Czekoladowe naleśniki z ricottą i pomarańczami
> Naleśniki czekoladowo-wiśniowe
> Czekoladowo-malinowa tarta naleśnikowa
Smacznego :)
Aronia
Wyglądają obłędnie, korzystanie z owoców sezonowych - świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńmigdałowe naleśniki muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńBardzo piękne zdjęcie i ten intrygujący dodatek migdałów.
OdpowiedzUsuńah, migdalowe pysznosci <3
OdpowiedzUsuńniezwykle apetyczne :) Uwielbiam naleśniki z jagodami a w połączeniu z migdałami muszą być po prostu cudowne :)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają...patrzac na zdjęcia juz zglodniałam :)
OdpowiedzUsuń