Przekładaniec z kaszy manny i porzeczek



Przekładaniec z kaszy manny i porzeczek


      Od jutra zaczynamy druga część urlopu, nie będzie mnie więc tu przez dwa tygodnie. Może jak będę miała dostęp do Internetu to coś wrzucę. Tymczasem na pożegnanie przygotowałam ciasto, do zrobienia którego zainspirował mnie przepis Joanny z „Domowych Wypieków”. Nie wymaga pieczenia i jest bardzo łatwe. Składa się z dwóch warstw herbatników i trzech różnych mas. Pierwsza to kasza manna ugotowana na mleku z dodatkiem masła i kakao. Ja jeszcze wzbogaciłam ją suszoną żurawiną. Druga to zagęszczony mus porzeczkowy, a trzecia to mieszanka śmietany i jogurtu greckiego z galaretką porzeczkową. Znika błyskawicznie.

Przekładaniec z kaszy manny i porzeczek
Przekładaniec z kaszy manny i porzeczek-przepis
Składniki: blaszka o wym. 18x30cm

Warstwa I
  • 500ml mleka
  • 125g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 szklanka posiekanej suszonej żurawiny
Dodatkowo
  • 4 opakowania herbatników po 100g każde

Blaszkę wyłozyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na dnie warstwę herbatników. U mnie wyszło 18szt. (6x3).
Wlać do rondla mleko. Wsypać cukier i kakao. Dodać masło i podgrzewać na małym palniku do zagotowania. Mieszać od czasu do czasu trzepaczką rózgową. Gdy mleko się zagotuje wsypać cienkim strumieniem kaszę manną, cały czas mieszając trzepaczką aby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu 3-4 minuty aż masa zgęstnieje. Zestawić garnek z ognia, dodać posiekaną żurawinę, wymieszać i rozłożyć gorącą masę na herbatnikach.  Ułożyć drugą warstwą herbatników. Położyć na wierzchu  deseczką i obciążyć, aby masa się wyrównała i nie było w niej wolnych przestrzeni. Zostawić do wystudzenia.

Warstwa II
  • 500g czerwonych porzeczek
  • 400ml wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki skrobi kukurydzianej


Umyć porzeczki, osączyć i oberwać z gałązek. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Powinno wyjść ok. 350ml musu. Dolać 350ml wody i wsypać cukier. Gdyby musu wyszło mniej, można dolać więcej wody tak aby w sumie było 700ml płynu. Postawić na ogniu i zagotować. Rozmieszać skrobię kukurydzianą z pozostałą wodą (50ml) i wlać cienkim strumieniem do gotującej się masy, cały czas mieszając, żeby nie powstały kłaczki. Gotować jeszcze ok. 2min. Zestawić i wylać gorącą masę na herbatniki. Zostawić w temp. pokojowej do wystudzenia.

Warstwa III
  • 1 opakowanie galaretki porzeczkowej
  • 250ml gorącej wody
  • 250ml śmietanki kremowej o zaw. tłuszczu 30%
  • 250ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej przegotowanej wody

Dekoracja
  • porzeczki
  • cukier puder

Zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej przegotowanej wody i odstawić na 5-10 minut aby napęczniała. Wsypać galaretkę i zalać  szklanką wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać. Zostawić do wystudzenia.
Wstawić śmietanę na 15 minut do zamrażarki aby się dobrze schłodziła, a następnie ubić na sztywno. Dodać cukier puder i jogurt grecki. Wymieszać. Cały czas mieszając wlewać cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę. Gotową masę wylać na mus porzeczkowy i wstawić do lodówki na noc, aby ciasto dobrze stężało.
Na drugi dzień pokroić na kawałki. Udekorować porzeczkami i posypać delikatnie cukrem pudrem.

COMMENTS

12 komentarze:

  1. pięknie wygląda!!!! i jak równiutko ukrojony

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie, a różnorodność sprawia ze każdy znajdzie swój smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo efektowne ciasteczko:) Porzeczkowe... musi być wspaniałe w smaku:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda to ciasto! Prostota skłania do wypróbowania przepisu. Jako że mam alergię na kakao, może zastąpię je kawą... lub pominę całkowicie jedną warstwę. Jedno wiem na pewno - przepis wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, kolorowe ciacho, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ten przepis zawsze wychodzi? Szukam właśnie czegoś bez biszkoptu, a ten przekładaniec wydaje się być interesujący.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam go pierwszy raz i nie sprawił mi żadnych problemów. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam jak warstwy są idealnie równe. Ciasto mega apetyczne! ^^
    Pzdr

    OdpowiedzUsuń
  9. ;)będe robić na święta

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie przepadam za bardzo za ciastem z galaretką ale to wygląda tak apetycznie że na pewno się skuszę i wypróbuje przepis :).

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ