Chleb pszenny z ziarnem orkiszu



Chleb pszenny z ziarnem orkiszu

   
         Już od dość dawna nosiłam się z zamiarem upieczenie tego chleba. Właśnie nadarzyła się okazja, bo oto na Mikserze pojawiła się akcja "Upiecz Smakowity Chleb!" zorganizowana pod patronatem "Zakładów Tłuszczowych "Kruszwica", producenta między innymi. Chleb przypomina trochę graham. W jego składzie znajdują się bowiem rozdrobnione ziarna orkiszu, wcześniej zalane wrzątkiem na noc. Stają się one dzięki temu nie tylko miękkie, ale wypuszczają także takie mini kiełki. Dodałam też trochę ugotowanych ziemniaków, aby chleb tak szybko się nie starzał.


Chleb pszenny z ziarnem orkiszu
Chleb pszenny z ziarnem orkiszu - przepis

Składniki: kwadratowa blaszka o wym. 24x24cm
  • 3/4 szklanki ziaren orkiszu 
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3/4 szklanki letniej wody 
  • 180g ugotowanych ziemniaków
  • 1000g mąki pszennej typ 650
  • 300g aktywnego zakwasu pszennego 
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki mleka +2 łyżki oleju do posmarowania ciasta
  • masło do wysmarowania formy

Ziarna orkiszu zalać 3 szklankami wrzącej  wody i zostawić na noc. Rano odcedzić, wrzucić do blendera. Wlać mleko i wodę. Dodać ugotowane ziemniaki i wszystko zmiksować. Przelać do dzieży miksera, dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Ja zazwyczaj zostawiam około 200g mąki i dosypuję ją później w miarę potrzeby. Robię tak dlatego, że łatwiej jest takie rzadsze ciasto wyrobić i nie obciąża to za bardzo miksera. Poza tym mąka też jest różna, czasem bardziej sucha, innym razem mniej. W każdym bądź razie ciasto powinno odstawać od ścianek dzieży. Wyrobione ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2h. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i lekko odgazować poprzez ugniatanie.  Rozciągnąć w kwadrat, złożyć jak kopertę i przełożyć do wysmarowanej masłem formy złożeniem do spodu. Przykryć i zostawić do ponownego rośnięcia przykryte suchą ściereczką. 
Piekarnik nagrzać do 220°C. Wymieszać mleko z oliwą i posmarować wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200° i piec jeszcze 1h i 15minut .
Gdyby się za bardzo przyrumienił trzeba przykryć kawałkiem folii  aluminiowej.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie!
    U nas w domu tata też zaczął piec chleb, ale miał już problem z jego przechowywaniem. Wiedzieliśmy, że len ma właściwości antybakteryjne i antyalergiczne. Do tego lnianą tkaninę stosowały nasze prababcie, więc stwierdziłam, że len będzie dobrze służył jako chlebak dla domowych wypieków. Kupiłam pierwszy metr lnu i tak zaczęła się moja przygoda z szyciem lnianych worków. Jeśli też szukasz, w czym możesz przechowywać chleby, to zapraszam na http://www.aleworek.pl

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ