Pieczony mintaj z fasolką szparagową i salsą pomidorową




W naszych obiadach staram się zazwyczaj maksymalnie wykorzystać produkty sezonowe, aby jak najwięcej świeżych warzyw i owoców trafiało na nasz stół. Dzisiejsza propozycja to pieczony mintaj z salsą pomidorową i fasolką szparagową, która mocno obrodziła w tym roku ku mojej wielkiej uciesze, bo bardzo ją lubię.

Pieczony mintaj z fasolką szparagową i salsą pomidorową.
Składniki dla 4 osób

Salsa pomidorowa:
  • 2 duże pomidory
  • pół cebuli
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2-3 łyżki soku  z limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Pomidory naciąć na krzyż i zanurzyć na chwilę we wrzątku. Zdjąć z nich skórkę, przeciąć na pół i usunąć pestki. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać posiekaną drobno cebulę i kolendrę. Doprawić solą i pieprzem.  Całość polać sokiem  z limonki wymieszanym z oliwą i wstawić na pół godziny do lodówki. 

Filety:
  • 4 filety z mintaja po 125g każdy
  • 400g świeżej fasolki szparagowej zielonej
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • sól
  • pieprz
  • mielona kolendra
  • szczypta cukru
  • szczypta czubrycy zielonej

Filety opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.  Oprószyć solą, pieprzem i zmieloną kolendrą. Żaroodporne naczynie wysmarować roztopionym masłem. Ułożyć w nim filety i polać  resztą masła. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20 minut.

W tym czasie ugotować fasolkę szparagową w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru i czubrycy.
Wcześniej usunąć z niej włókna, odciąć końce i dobrze umyć.

Na talerzu położyć porcję fasolki. Na niej ułożyć upieczony filet z mintaja, a na nim porcję salsy pomidorowej. Podać z purée ziemniaczanym. 

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz