Wyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i są u nas w domu po dżemie truskawkowym najlepiej schodzącymi przetworami. Bardzo ważne jest aby gruszki były twarde. Nie mogą się wgniatać przy dotknięciu. Najlepiej gdybyśmy mieli własne z sadu, albo zaprzyjaźnionego sprzedawcę na targowisku, który zerwie dla nas trochę takich owoców. Dość często gdy nie uda mi się takich kupić, wkładam je do słoików już po pierwszym zagotowaniu. Najlepiej sprawdzić to wykałaczką - powinna wchodzić w gruszki z lekkim oporem.
Gruszki w aromatycznej marynacie-przepis
(źródło - czasopismo "Smaki i Aromaty")
Składniki:
- 2,5 kg bardzo twardych gruszek np."Konferencja"
- 2 szklanki czerwonego octu winnego
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 4 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu spadziowego
- 2 płaskie łyżeczki goździków
- 2 płaskie łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- 1 mała laska cynamonu
- 2 listki laurowe
- 1 cytryna
- kilka pasków skórki cytrynowej
Do dużego garnka wlać 3 szklanki wody i sok wyciśnięty z cytryny. Obrać gruszki i od razu włożyć do zakwaszonej wody.
Z octu, wina , cukru i pozostałych przypraw ugotować syrop - 15 minut pod
przykryciem na małym ogniu. Włożyć gruszki do syropu i gotować, aż staną się
szkliste, a wykałaczka będzie wchodzić w nie z pewnym oporem. Przełożyć do
wyparzonych słoików.
Syrop ponownie zagotować i zalać nim gruszki tak, aby owoce były zanurzone w marynacie. Słoiki mocno zakręcić i przykryć kocykiem. Gdy wystygną przenieś do chłodnej, ciemnej spiżarni, a zimą delektować się ich wybornym smakiem.
Syrop ponownie zagotować i zalać nim gruszki tak, aby owoce były zanurzone w marynacie. Słoiki mocno zakręcić i przykryć kocykiem. Gdy wystygną przenieś do chłodnej, ciemnej spiżarni, a zimą delektować się ich wybornym smakiem.
Gruszki w aromatycznej marynacie-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Nigdy nie robiłam przetworów, Twoje gruszki wydają się tak pyszne, że na pewno spróbuję!!
OdpowiedzUsuńCooking?? Cooking!!- trzeba w końcu kiedyś się odważyć. To nic trudnego, a domowe przetwory zdecydowanie wygrywają z tymi ze sklepu. W razie czego pytaj, chętnie odpowiem.
OdpowiedzUsuń