Przekładaniec orzechowo-jabłkowy




Gdzieś między śniadaniem a obiadem jest taka chwila tylko dla mnie. Słodka i uzależniająca prawie jak narkotyk. Nie mogę się bez niej obyć. Gdy na zegarze wybija jedenasta, czas staje w miejscu. Zasiadam wygodnie na tarasie łapiąc ostatnie promyki słońca. Wokół cisza i spokój. Popijam moją  ulubioną kawę i zjadam słodkie co nieco. Czasem są to moje ulubione ciasteczka, czasem trufelki domowej produkcji a dziś przekładaniec jabłkowo-orzechowy, który często piekę o tej porze roku. Jest to wyśmienite ciasto wielowarstwowe z marmoladą jabłkową i kremem orzechowym. Smakuje wybornie, ładnie się prezentuje i długo zachowuje świeżość.

Przekładaniec orzechowo-jabłkowy
Składniki na blachę o wymiarach 20x30cm

Biszkopt orzechowy – 2szt.
  •  2 x  2 jajka
  •  2 x 2 łyżki cukru
  •  2 x 50 g zmielonych orzechów włoskich
  •  2 x 1 łyżka mąki
  •  2 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką rózgową. Wylać ciasto na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C . W ten sam sposób upiec jeszcze jeden biszkopt orzechowy.

Biszkopt klasyczny - 2 szt.
  •  2 x 2 jajka
  •  2 x 2 łyżki cukru
  •  2 x 2 łyżki mąki pszennej
  •  2 x 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  sok z 1/2 cytryny

Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką rózgową. Wylać ciasto na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C . W ten sam sposób upiec jeszcze jeden biszkopt klasyczny.

Masa jabłkowa
  • 1kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny

Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondla, dodać cukier i smażyć na małym ogniu ok. godziny, cały czas mieszając. Wystudzić.

Krem orzechowy
  •  3  żółtka 
  •  1 jajko
  •  125g cukru
  •  3 łyżki mąki
  •  300ml mleka
  •  200g masła
  •  100g zmielonych orzechów włoskich
  •  1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

Ubić żółtka i jajko z cukrem. Dodać mąkę i wymieszać. Wlać gorące mleko. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do zgęstnienia. Przykryć folią i zostawić do  schłodzenia. 
Utrzeć miękkie masło na puch. Stopniowo dodawać po łyżce  masę budyniową. Do gotowego kremu wsypać zmielone  orzechy i wlać esencję waniliową. Dokładnie wymieszać.

Ułożyć jeden biszkopt orzechowy. Rozsmarować na nim połowę kremu orzechowego i przykryć biszkoptem klasycznym. Na niego wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugim klasycznym biszkoptem. Posmarować go resztą kremu orzechowego i przykryć drugim biszkoptem orzechowym. Lekko docisnąć.

Polewa:
  •  100g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%
  •  50g mlecznej czekolady
  •  100g śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%

Podgrzać w rondelku śmietankę przeznaczoną na polewę do temp. około 70°C. Zestawić z ognia i wrzucić połamane na kawałki obie  czekolady. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Polać wierzch ciasta i przyrządem do dekoracji tortów zrobić delikatne żłobienia. Zostawić w temp. pokojowej aż polewa zastygnie. Ostrym nożem pokroić na prostokąty.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

24 komentarze:

  1. noo, no! rewelacyjna chwila boskiej rozkoszy ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności! I jak pięknie sie prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupełna nowość. Brzmi fajnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudnie się prezentuje i ten krem orzechowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. wiosenka27 - dzięki, będę się jeszcze bardziej starać

      Usuń
  6. doskonale wygląda, też chętnie bym się zaszyła z takim ciastem gdzieś na świeżym powietrzu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja chwilę 'tylko dla mnie' mam właśnie przy śniadaniu i nie ukrywam, że chętnie dogodziłabym sobie takim ciastem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślinka cieknie na widok tak pysznego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  9. dużo pysznych warstw ma ta słodka przyjemność

    OdpowiedzUsuń
  10. Pieknie wygląda, super ciacho

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglada znakomicie!:) Ile mniej wiecej trwa przygotowanie takiego wypieku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy się nad tym nie zastanawiałam, ale myślę że ok. 5-6h, z tym że można to trochę rozłożyć w czasie, np. zesmażyć jabłka poprzedniego dnia lub użyć takich ze słoiczka, można też upiec blaty poprzedniego dnia, trzeba je tylko zabezpieczyć przed wyschnięciem, układając w blaszce do pieczenia jeden na drugim razem z papierem do pieczenia, żeby się nie posklejały i przykrywając folią.

      Usuń
  12. Wspaniały przekładaniec:)
    Idealne na jesienną pogodę!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ślicznie dziękuje a wszystkie pozostawione komentarze

    OdpowiedzUsuń
  14. Chciałam jeszcze dodać, że nie trzeba zjadać całego ciasta od razu. Można pokroić na porcje i zamrozić. Nic nie straci zarówno na smaku jak i wyglądzie. Sprawdziłam.Często tak robię gdy po przyjęciu zostaje sporo różnych ciast.

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne ciasto. Lubię takie równe wielowarstwowe ciasta. No, a połączenie jabłek i orzechów to jesienna klasyka:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam jedno pytanie , czy próbowałaś Aronio upiec jeden biszkopt klasyczny i jeden orzechowy ( z podwojonej ilości składników ) i po prostu przeciąć je na pół.Wydaje mi się , że to znacznie skróci czas wykonania ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elasz- jeżeli piekę takie wielowarstwowe przekładańce zawsze piekę każdy blat oddzielnie. Mam wtedy gwarancję, że będą idealnie równe. Można oczywiście upiec z podwójnej ilości składników, ale może być problem z przekrojeniem takiego dość dużego a niezbyt wysokiego blatu.
      Ja nie próbowałam.

      Usuń
  17. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, pyszne i podzielne :) Polecam...

      Usuń