Wyśmienita tarta śliwkowa




Chodziła za mną od dawna i zanim przybrała taką postać było kilka wcześniejszych wersji. Jedni mówią, że lepszych inni ,że nie. Mnie w każdym bądź razie ta wersja najbardziej przypadła do gustu. Kakaowe ciasto, śliwki zanurzone w kremie orzechowym i wierzch z pokruszonych pierniczków z dodatkiem startej czekolady. Nie byłabym oczywiście sobą gdybym nie dodała do niej otrąb owsianych. Są zarówno w cieście jak i wierzchniej posypce. Całość smakuje wyśmienicie i pachnie obłędnie cynamonem i czekoladą.

Tarta śliwkowa
Składniki: okrągła forma do tarty śr.26cm

Ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 50g zmielonych otrąb owsianych
  • 1,5 łyżki kakao
  • pół łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
  • 500g śliwek węgierek
  • masło do wysmarowania formy

Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać otręby oraz pokrojone na kawałki masło i  posiekać nożem lub siekaczką składniki tak, aby miały konsystencję kaszy.  Dodać cukier,  proszek do pieczenia i żółtka.  Zagnieść szybko ciasto. Powinno być miękkie i luźne. Włożyć na godzinę do lodówki.
Rozwałkować ciasto na koło o śr. większej niż forma o 2cm. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Docisnąć do dna i boków formy. Nakłuć gęsto widelcem. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i rozsypać ceramiczne  kulki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 20 minut. 
Wyjąć ciasto z piekarnika. Zdjąć papier i  kulki (uwaga bo są bardzo gorące). 
Umyć śliwki, przekroic na pół i usunąć pestki.

Krem orzechowy:
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • 60g cukru
  • 65g śmietanki kremowej
  • 50g zmielonych orzechów włoskich

Wymieszać żółtko ze śmietanką, cukrem i zmielonymi orzechami. Dodać ubitą na sztywno pianę i całość delikatnie wymieszać. Wylać na podpieczone ciasto. Rozłożyć równomiernie połówki śliwek, skórką do dołu. 

Posypka:
  • 35g pokruszonych katarzynek
  • 20g zmielonych otrąb owsianych
  • 20g startej gorzkiej czekolady

Wymieszać wszystkie składniki posypki i rozsypać na śliwkach. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 25 minut.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

13 komentarze:

  1. ach, niczym crumble na spodzie! ale piękna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Iście jesienna tarta śliwkowo. Jak pomyślę o tych śliweczkach zanurzonych w kremie orzechowym to aż głodna się robię:) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Do otrębów trzeba się chyba przyzwyczaić. Mnie Twoja wersja bardzo się podoba - muszę kiedyś sama spróbować przyrządzić taką otrębową wersję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne jesienne ciacho! Bardzo podoba mi sie połączenie smaków. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. otręby w wypiekach są właściwie niewyczuwalne, a znacznie podnoszą wartości zdrowotne :) też chętnie je podsypuję tu i ówdzie. tarta cudowna - śliwki, czekolada i orzechy, musi być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wygląda...a z takimi składnikami pychota!

    OdpowiedzUsuń
  7. wszelkie tarty ze śliwkami to ostatnio mój numer jeden:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Będę musiała spróbować, bo bardzo lubię ciasta ze śliwkami, a Tw tarta wygląda smakowicie, a jak przeczytałam skład, to uznałam, że będzie przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda idealnie! Pyszne połączenie, coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka tarta musi smakować naprawdę świetnie. :) Z chęcią bym się o tym przekonała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie pozostaje Ci zatem nic innego jak ją upiec

      Usuń
  11. Wygląda po prostu genialnie. Ależ narobiłaś mi ochoty na śliwki... :)

    OdpowiedzUsuń