Quiche z kurkami i szynką parmeńską




Ten kruchy placek z wytrawnym nadzieniem, zalany jajeczno-śmietanową masą to doskonałe danie na obiad lub kolację. Można go jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie się sprawdza na piknik i  daje niezliczoną możliwość kombinacji. Ponieważ u mnie wciąż trwa sezon kurkowy to oczywistym jest, że nie omieszkałam wykorzystać tych grzybków do nadzienie. Połączyłam je z szynką parmeńską, cebulą i czosnkiem.
Natomiast sam spód zrobiłam z mieszanki mąki pszennej i pełnoziarnistej.



Quiche z kurkami i szynką parmeńską
Składniki: okrągła forma do tarty o śr.26cm

Ciasto:
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • szczypta soli

Posiekać mąkę z masłem do konsystencji kaszy. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Rozwałkować zimne ciasto na placek o średnicy trochę większej niż forma. Delikatnie przenieść placek do formy i lekko docisnąć do dna i boków. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia. Rozsypać ceramiczne kulki i zapiec przez 15 minut w temp. 180°C. Po tym czasie usunąć papier z kulkami i piec jeszcze 10 minut.

Nadzienie:
  • 400g kurek
  • 3-4 plastry szynki parmeńskiej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia 
  • 2 jajka
  • 150g śmietanki o zaw. tł. 18%
  • 50g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki startego parmezanu

Oczyścić i opłukać kurki. Osączyć na sicie. Posiekać drobno cebulę i czosnek. Pokroić w paseczki szynkę parmeńską. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Wrzucić kurki i obsmażyć. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć dopóki cebula nie stanie się szklista. Wówczas dodać szynkę parmeńską i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
Rozłożyć farsz na podpieczny spód. 
Roztrzepać jajka, dodać śmietanę i parmezan. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i zalać farsz. Wstawić jeszcze na 25 minut.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. To quiche musi być naprawdę smaczne :) Kurki, sos śmietanowy, szynka parmeńska... Coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurki to dla mnie wabik...Przyleciałam po zapachu:-)Boska!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ładne, tal na mnie też kurki działają jak magnes.

    OdpowiedzUsuń