Ziołowy filet z kurczaka z kurkami




Wczoraj wybrałam się do lasu na spacer i udało mi się znaleźć trochę kurek. Nie było tego dużo, ale na jakieś dwa skromne obiady wystarczy. Pierwszy pomysł jaki przyszedł mi do głowy to wykorzystanie ich w akcji konkursowej „Dołącz do rewolucji na patelni” W ten sposób powstał ziołowy filet z kurczaka z kurkami. Do jego przygotowania użyłam nowego produktu firmy Winiary czyli „Papirus - pomysł na soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich”. Pozwala on na szybkie i łatwe przygotowanie filetów, a że kurki też nie wymagają długiej obróbki termicznej , danie jest praktycznie gotowe w 10 minut. Mięso jest soczyste, ładnie zrumienione, pachnące ziołami i niestety bardzo słone. Dla mnie zdecydowanie za bardzo, ale może komuś innemu będzie ten smak  odpowiadać.


Ziołowy filet z kurczaka z kurkami

Składniki dla 2 osób:
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 arkusze Papirusu Winiary z ziołami prowansalskimi
  • 200g kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g śmietany kremówki
  • 100ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka zimnej wody
  • sól
  • pieprz

Oczyścić grzyby i opłukać. Osączyć na sicie.
Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć ewentualny  tłuszcz. Każdy przekroić na pół. Ułożyć po dwa kawałki w jednym arkuszu papirusu. Rozgrzać  patelnię i usmażyć filety zgodnie z instrukcją na opakowaniu (po 5 minut z każdej strony).

W tym czasie rozgrzać na drugiej patelni masło. Wrzucić kurki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Obsmażyć. Zdjąć je z patelni i zabezpieczyć  przed wystygnięciem. Do pozostałego sosu wlać śmietankę i bulion. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 minut. Wlać mąkę rozmieszaną z zimną wodą. Sos ponownie zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekane oregano. Ułożyć gotowe filety na półmisku. Rozłożyć wokół nich kurki i polać sosem.

Smacznego :)
Aronia
 

COMMENTS

5 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo fajnie, a z papirusem mam podobne odczucia;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Papirus jest świetny. A filet z kuraki wygląda wspaniale!!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł. Chętnie zjadłabym taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super dzięki Tobie na nowo odkrywam w sobie pasje do gotowania;) tak trzymać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak miło czytać takie komentarze, dziękuję :)będę się starać :)

      Usuń