Ziołowy filet z kurczaka z warzywami




Bardzo łatwe i szybkie danie przygotowane z pomocą drugiego Papirusa Winiary z ziołami prowansalskimi, który dostałam do przetestowania. Ponieważ jestem z natury oszczędna, to pomimo moich zarzutów co do ilości użytej w nim soli postnowiłam go wykorzystać. W czasie gdy pierś się smaży przygotowujemy warzywa i obiad gotowy. Warzywa mogą być dowolne wg upodobania lub to co mamy pod ręką. Ja wykorzystałam gotowane ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu, cebulę, cukinię, pieczarki i pomidory. Przepis bierze udział w konkursie 
Dołącz do rewolucji na patelni”.

Ziołowy filet  z kurczaka z warzywami

Składniki na 2 porcje:
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 arkusze Papirusu Winiary z ziołami prowansalskimi
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 duża cebula
  • 300g pieczarek
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 1 pomidor
  • garść roszponki
  • 1 łyżka oliwy

Obrać pieczarki i opłukać. Osączyć na sicie. Większe przekroić na cztery części,   a mniejsze na pół. Opłukać warzywa. Obrać cebulę, przekroić na cztery i podzielić na piórka. Cukinie przekroić na pół i pociąć na plasterki. Ziemniaki  w grubą kostkę a pomidor  na ósemki. 
Umyć filety, osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć tłuszcz .Lekko rozbić.  Ułożyć po jednym kawałku w jednym arkuszu papirusu. Rozgrzać patelnię i usmażyć filety zgodnie z instrukcją na opakowaniu (po 5 minut z każdej strony).

W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać  oliwę. Wrzucić pieczarki i  obsmażyć. Dodać cebulę, cukinię i  ziemniaki. Wszystko razem chwilę przesmażyć. Na końcu wrzucić pomidory. Smażyć jeszcze 2 minuty . Doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć  na talerze.Gotowe filety pokroić na plasterki i ułożyć na warzywach. Zaraz podawać. Udekorować roszponką.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze: