Rozgrzewające ciasto korzenne „Kasi”




To ciasto doskonale wpisuje się w klimat Świąt Bożego Narodzenia, które powoli się zbliżają. Przypomina nieco piernik, nie tylko swym mocno korzennym aromatem, ale także smakiem i konsystencją, a trochę nawet i kolorem. Taki efekt uzyskujemy dzięki dużej dawce zmielonych orzechów laskowych. One właśnie nadają mu specyficznego smaku i wilgotności. Odrobina rumu uwydatnia jeszcze aromat  przypraw i sprawia, że ciasto nieco nas rozgrzewa. Z powodzeniem może zastąpić piernik na świątecznym stole. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, dobre dla zapracowanych osób, które nie będą miały zbyt dużo czasu na świąteczne przygotowania, a chciałyby mieć  na święta własnoręcznie przygotowane ciasta.

Rozgrzewające ciasto korzenne „Kasi”
(źródło Mojeciasto.pl)

Składniki: podłużna forma do keksu
  • 150g masła
  • 200g cukru
  • 250g mąki
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 3jajka
  • 2 łyżki rumu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (u mnie z prawdziwą wanilią)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonych goździków

Utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku na przemian ze zmielonymi orzechami. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy. Wlać rum i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki. Piec 50 minut w temp. 180°C. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odczekać 10 minut i przełożyć na kratę kuchenną do wystudzenia.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze: