Torcik ryżowy z jabłkami na niedzielny deser





Naturalny ryż brązowy to jeden z moich ulubionych gatunków. Nie dość, że jest bardzo zdrowy bo najmniej przetworzony, to ma jeszcze ciekawy orzechowy smak, który bardzo lubię. Często zatem wykorzystuję go do deserów i przekąsek. Tym razem przygotowałam torcik w jesiennych smakach (jak ja lubię to zestawienie): orzechy i jabłka. Między dwoma warstwami masy ryżowo-orzechowej znajduje się mus jabłkowy. Torcik nie wymaga obróbki termicznej i robi się go dość szybko. Jest sycący i jak na mnie dość słodki, ale moim zdaniem taki właśnie musi być.Próbowałam wersji mniej słodkiej ale mnie nie zachwyciła.
Nie ma w nim jednak cukru tylko miód. Jego ilość można zmniejszyć wg uznania. Każdy może dopasować do swojego smaku.


Torcik ryżowy z jabłkami

Składniki na 3 szt.:
  • 100g naturalnego brązowego ryżu 
  • 2 jabłka
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 1,5 łyżki miodu słonecznikowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka soku jabłkowego lub zimnej wody
Do dekoracji:
  • bita śmietana
  • mus truskawkowy
  • świeże listki mięty

Ugotować ryż wg zaleceń na opakowaniu. 
Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na drobnej tarce. Przełożyć  do rondla, dodać sok z cytryny i smażyć około 20 minut. Mieszać aby się nie przypaliło.
Wymieszać ugotowany, przestudzony ryż ze zmielonymi orzechami i miodem. Przygotować 3 pierścienie cukiernicze (można je zróbić z plastikowej butelki po wodzie) i ustawić na talerzach.  Wkładać do każdego po 3 łyżeczki masy ryżowej. Wyrównać i lekko docisnąć.

Rozmieszać skrobię kukurydzianą z sokiem i wlać do musu jabłkowego. Doprowadzić do wrzenia i gotuj 2 minuty. Chwilę przestudzić i rozłożyć na ryżowe spody. Zostawić na pół godziny aby mus się ścisnął. Rozłożyć resztę masy ryżowej na mus. Lekko docisnąć i wyrównać powierzchnię. Delikatnie usunąć pierścienie. Udekorować bitą śmietaną, musem truskawkowym i świeżymi listkami mięty.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

6 komentarze:

  1. Znane z dzieciństwa smaki podane w bardzo nietypowy i elegancki sposób, po prostu pysznie :) A ryż brązowy również bardzo lubię za jego ciekawy, wyrazisty smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę spróbować ;) ale zamiast musu truskawkowego dam pewnie kulkę sorbetu z Grycana ;) truskawkowego też np... nie będzie się chyba z jabłkami gryzło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z jabłkami nie, ale z ryżem to może trochę. Trzeba też szybko zjeść, żeby się nie rozpuścił.

      Usuń
  3. Poza normalnym puddingiem ryżowym nie jadłam deserów z jego dodatkiem. Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten deser musi być znakomity :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń